Протест Габрово
Протест Габрово / DarikNews.bg
Студена и дъждовна вечер. Човек би я сбъркал с есенна, ако гледа кадрите на видео. Но е зима. Февруари е. Нетрадиционно топъл е осмия ден от месеца в светлите часове от денонощието. Вечерта постепенно пада над Габрово с остър студ. Ръми! Пред сградата на Общината няма как да не направи впечатление малобройна група от хора. Не изглеждат особено ентусиазирани. По-скоро плакатите, които държат пред себе си говорят за каузата на протеста. Очевидно са се отказали да я извикат. Минувачите са малко. Наоколо има група полицаи, които трябва да гарантират реда. Насилие обаче не се задава отникъде. В четвъртък пред Община Габрово се събират хора, определящи се като защитници на природата, за да заявят, че не искат да има втори лифт на Банско.

Идеята за изграждане на втори лифт в Банско става все по-реална
 
Яна протестира „за законност и в защита на Пирин”. Казва, че личната й кауза е законите да се спазват от всички.
 
„Искам както мен ме глобяват, така и правителството да поеме отговорност за решението, което е взето на 28 декември и което нарушава четири закона на Република България. Това е решението за застрояване на 48% от Национален парк Пирин. Аз не съм против втория лифт. Вторият лифт просто е излишен. Защото става такова меле, когато се качиш на пистите на Банско, че един начинаещ скиор или сноубордист няма как да слезе до долу. Ако се направи втори лифт, ще се отвори пътя за още повече скиори, а пистите не са направени за толкова много. Това ще рече на следващ ход те ще лобират за още писти. Защото Банско е презастроено и те сега търсят как да си напълнят тези хотели, за да си върнат инвестициите. Това е моята кауза!”

Протести в 10 града срещу решението за строителство в парк Пирин
 
Мариета не обича да протестира против. Затова на малкия си плакат е изписва „за”. Определя действията на правителството по повод втория лифт на Банско като „своеволия”. Предлага да се развива летен туризъм в планината, тъй като снежния период е само два-три месеца. Момичето работи в магазин в Банско преди време. Доста категорично отсича, че частниците не инвестират в инфраструктурата около хотелите си. Признава, че не е инвестирала досега самата тя в частен бизнес. Това придава на нейната категоричност теоретичен оттенък.
 
Радостина е родена, живее и работи в Габрово. Много добре се справя с отговора на въпроса, дали протестира „за” или „против”.
 
„Аз съм „за” спазване на закона и „против” неговото нарушаване. Ако аз наруша закона, след това ще има някакви последици върху мен. Когато това се прави от високо ниво, няма никакви последствия. Решава се промяна в плана за управлението на Национален парк Пирин. Тази промяна е в разрез със закона за обявяване на защитената територия като такава. Това не е ли нарушение на закон? След като е нарушение, трябва да бъде санкционирано. Това е в ущърб в правата на всички българи.”
 
Протестиращите разказват, че живеят в Габрово и се организират през социалните мрежи. Събират се всеки четвъртък и смятат да го правят до промяна на решението за втори лифт на Банско. Разчитат на българското председателство на Съвета на ЕС, за да бъдат чути.