Проверки на пътна полиция в Габрово
Проверки на пътна полиция в Габрово / DarikNews.bg, архив
На територията на Габровска област започнаха засилени проверки за използването на обезопасителни колани. Мотоциклетистите ще бъдат проверявани за предпазни каски. Операцията е повсеместна, организирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL), и ще продължи до 19 март, съобщава вестник "100 вести днес".

В рамките на проверките пътните полицаи ще следят и за използването на детски обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите. Според последните законови разпоредби, влезли в сила на 21 януари т. г., глобата за непоставен предпазен колан и липсата на каска е 50 лева, както и отнемане на 10 контролни точки.

За превоз на деца в нарушение на изискванията глобата е също 50 лева. Основната цел на предстоящите проверки е въздействие върху поведението на водачите и пътниците в МПС и на мотоциклети. Пътните полицаи ще припомнят колко е важно да използват предпазни колани, системи и каски при пътуване, които биха ги предпазили от сериозно увреждане или смърт при пътен инцидент. Освен за използването на обезопасителни средства от водачите на МПС и пътниците, ще се извършват проверки за валидна „Гражданска отговорност”.