Започва реставрация на лъва на Паметника на свободата на връх Шика

Шипка
Шипка / Dariknews.bg, архив
През август започва реставрация на лъва на Паметника на свободата на връх Шика, съобщиха от пресцентъра на Областния управител. Това става в навечерието на 85-годишнината от откриването на монумента и на предстоящите тържества, посветени на 142 години от Шипченската епопея през август.

Стотици изкачиха историческия връх Шипка

Директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов, обясни, че първият етап от консервационно-реставрационните дейности включва изграждането на скеле, което ще наложи ограничение на достъпа на посетители до експозицията в Паметника в дните 18, 19 и 20 юни (вторник, сряда и четвъртък). От музея предварително се извиняват за причиненото неудобство, и молят посетителите да се съобразяват с указанията на дежурния музеен екип. За посещение ще бъде отворена Костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

Проф. Петков представя монографичното си изследване „Книга за върховете Свети Никола и Шипка“

Областният управител Невена Петкова, която е председател на Инициативния комитет, за Национално честване „Шипченска епопея“ сподели, че започващия проект няма да попречи на организацията на предстоящите тържества, чиято кулминация тази година е на 24 август, събота.

„Очаквахме тази реставрация още предходната година, така че сме подготвени и за този вариант. Дейностите няма да променят предвидената програма, но и категорично няма да допускаме рискови ситуации, предвид струпването на много хора. Освен по – голямата историческата достоверност на събитията, това беше и другата причина, поради която ние като организатори взехме решение възстановката на боевете да бъде преместена на Централната височина на връх Шипка, източно от хеликоптерната площадка.“ – категорично заяви областният управител на област Габрово.  

„Книга за върховете „Свети Никола“ и Шипка“ развенчава митове, базирани на опити за заличаване на исторически факти

Консервационно-реставрационните дейности ще продължат до 1 септември. Те ще включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия. Договорът е на стойност 111 000 лева. Проектът се реализира със средства, набрани чрез даренията на стотици българи.