Протестът пред Топлофикация Габрово
Протестът пред Топлофикация Габрово / GabrovoNews.bg
Община Габрово, най-големият клиент на „Топлофикация-Габрово”, съди дружеството. Причината е, че от началото на отоплителния сезон системно се нарушава или прекъсва топлоподаването към абонатите.

Междувременно стана ясно, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва проверки в дружеството. Това се случва след множество сигнали, както се посочва в информация от самата Комисия.

Дали „скоростните” действия на КЕВР не са провокирани от настоящата политическа ситуация? Членовете на тази Комисия са назначени от едно политическо мнозинство, което днес вече не съществува. Така ще бъде поне до провеждането на извънредни парламентарни избори и сформирането на нов кабинет.

Комуникацията между Община Габрово, политически лица, граждани, КЕВР и други държавни институции не е от тази година. Проблемите в работата на Топлофикация, които да рефлектират върху клиентите, не са от този отоплителен сезон. Трудно е да се изброят авариите, дори има съмнения, дали са били оповестявани редовно от дружеството.

Но от страна на КЕВР не са предприети действия, които да доведат до резултат. Дали защото политическата конюнктура не го е изисквала? Ако тази институция си е на мястото, от „Топлофикация” не биха си позволили да се отнасят по този начин със своите клиенти.

Липса на ясна информация преди даден отоплителен сезон за състоянието на дружеството и дали може да се разчита на него, липса на информация за качеството на топлината в едно жилище, липса на информация какво се гори и запазва ли то качеството на въздуха, който дишаме…и най-фрапиращото – фактури, от които става ясно, че плащаш потребление за дни, през които парно не е имало.

Мила родна картинка. Очевидно КЕВР не си е на мястото. За съжаление това важи и за много от институциите у нас.
Очевидно никой в Габрово не знае кой стои зад действията на Топлофикация и кой е отговорен за системния тормоз и геноцид, на който са подложени габровци през тази зима. Фирмата, едноличен собственик на капитала е регистрирана в Кипър.

Предполага се, че оперативното ръководство на дружеството е концентрирало усилията си за производството на електроенергия, която се продава на изгони цени, а другата услуга, насочена към клиентите с парно, не е особен приоритет. Освен, когато трябва да плащат. 

Защо КЕВР започва проверките си сега, след като сигналите са от преди година? Дали защото политическия период е твърде нестабилен и неясен и институциите искат да покажат резултатност в работата си? Според мен възниква въпросът защо българските институции, в този случай КЕВР, работят не за хората, които би трябвало да осмислят съществуването им, а се активизират, когато някой някъде или самите те, имат интерес от това.

Нека се замислим, ако КЕВР беше правила проверки и санкционирала, щеше ли да си позволи офшорката, собственик на „Топлофикация-Габрово”, да експлоатира клиентите си по начин, който да ги накара да протестират?

Ще чуем да се казва, че КЕВР е независим орган. Всъщност е изключително зависим и тази зависимост е заложена в подчертано политическия начин, по който става избирането на нейните членове. Така е с много „независими” институции у нас. Нали всеки знае, че като се промени управлението започват бързи смени на различни нива, които не би трябвало да бъдат политически, а експертни.

Всичко започва от политиците и стига до тях. Имаме политически решения за назначения в уж независими институции. Това води до действия на представителите на тези институции, съобразени с политическата конюнктура. Така се създава среда, позволяваща на „Топлофикация-Габрово” да функционира по този начин. Разбира се това дружество е само един пример, към който могат да се прибавят и много други.