/ ThinkStock/Getty Images
Освен старите схеми, прилагани през годините, се използват и нови методи за въвеждане в заблуждение на потърпевшите
Не предоставяйте пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого ви се представят, апелират от полицията в Габрово.

Призивът е във връзка с регистрирани нови случаи на телефонни измами на територията на различни области в страната. Призивът е за повишено внимание от страна на гражданите, както и за незабавно уведомяване и търсене на съдействие от органите на реда.

Задържаха мъже за телефонна измама на пенсионер от Ракитово

Телефонните измамници са изключително изобретателни. Освен старите схеми, прилагани през годините, се използват и нови методи за въвеждане в заблуждение на потърпевшите.

Към момента не са постъпвали сигнали от граждани в област Габрово, станали жертва на телефонна измама.

Съвети към гражданите:

1.По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н.
2.Не се доверявайте на непознати хора
3.Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона
4.Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; лекар, служител на полицията или на друга институция
5.Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането
6.В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.
7.Същото се опитайте да направите, ако се представя за служител или лекар - задайте контролни въпроси, поискайте координати за обратна връзка, обяснете, че ще попитате в съответната институция, ще се обадите на тел. 112 и т.н.
8.Ако измамниците изискват да не затваряте телефона, намерете начин, чрез съседите или чрез мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с Вашите близки, за които се твърди, че са пострадали

 
В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или директно в подразделение на полицията.