Николай Григоров, Еленко Божков и Кристина Сидорова
Николай Григоров, Еленко Божков и Кристина Сидорова / DarikNews.bg
По решение на Общинския съвет на БСП-Габрово и на групата общински съветници на социалистите от днес стартира подписка за свикване на извънредно заседание на местния парламент. Това обяви областният председател на червените Николай Григоров. Опозицията смята, че трябва да се обсъдят въпросите със социалните жилища в Габрово, бъдещето на ІІІ Основно училище „Цанко Дюстабанов” и създалото се напрежение в община Габрово. Григоров уточни, че става въпрос за: „създалото се напрежение във връзка с някои демографски изменения на населението”.

Около 70 габровци се събраха на площад Възраждане
 
„Ще искаме информация от кмета за бъдещето на Дома за деца и юноши, бъдещето на ІІІ Основно училище, статистически данни относно броя на малцинствените групи. Къде, в колко общински жилища са настанени, какви мерки се предвиждат официално от ръководството на Общината за снемане на напрежението. Какви мерки за интеграция ще бъдат предприети в краткосрочен и дългосрочен план.
 
Не може на едни такива срещи в неясен формат да се „хвърлят” едни новини, още повече, че тези срещи нито имат официален характер, нито ангажиментите, които се поемат имат някаква решения.”

Община Габрово връща на държавата сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа
 
Николай Григоров уточни, че има предвид срещите за бъдещето на ІІІ Основно училище и от 8 март с участието на жители на габровски квартали, които събираха подписи за статута на сградата на бившия Дом за деца и юноши.
 
Извънредното заседание на ОбС в Габрово трябва да стане преди редовното, което е на 29 март.
 
На въпрос на Дарик как са гласували съветниците от БСП по повод решението сградата на Дома от държавна собственост да стане общинска Григоров каза, че няма спомен за това и предположи, че е възможно да е станало преди той да бъде част от местния парламент.
 
Депутатът Кристина Сидорова предположи, че при обединяването на строителната гимназия и училище „Отец Паисий” в решението са били посочени активите на гимназията, част от които е сградата на Дома за деца и юноши. Тя заяви, че тогава никъде не е било посочвано, че ще се изграждат социални жилища.
 
„Терминът „социални жилища” се появи в Общинския съвет при гласуването на един проект и тогава г-н Кунев (б.р. зам-.кмет на Габрово) каза, че ще дадат 1 млн. за изграждането на социални жилища. Но никога не са казвали, че тази сграда ще се ползва за социални жилища. Затова никой не се е вълнувал, че ще бъдат настанявани социално слаби хора. Ставаше въпрос, че ще е хоспис, това сме го гледали на комисия, но имаше проблем с асансьора. Никога не е говорено да бъдат настанявани малцинствени групи там”, обяви Кристина Сидорова.

Таня Христова: Нямам и никога не съм имала намерения за целенасочено заселване на роми в община Габрово
 
Григоров я допълни, че въпросите са много сериозни и не бива да бъдат „заметени под килима”. Той смята за невярно твърдението, че не е възможно сградата на бившия Дом за деца и юноши да стане Дом за стари хора.
 
„Има заселване на роми, който не го вижда, значи не ходи в кварталите, където живея. Само в класа на моя син се появиха две ромчета от Казанлък. Има напрежение в целия град и то трябва да бъде туширано. Една ясна картина е необходимо да се даде. Да се набележат предложения и стъпки как да се решат проблемите. Това може да стане на сесия на местния парламент. На такива срещи, където някой става и си тръгва когато иска, друг крещи, трети пуши – няма да го бъде”, каза още Сидорова.
 
Народната представителка каза, че левицата ще има свои предложения, които ще направи на таи извънредна сесия.