Община Габрово търси доброволци
Община Габрово търси доброволци / DarikNews.bg
Кметът на Габрово Таня Христова ще внесе предложение до Общинския съвет за връщане на собствеността на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа на държавата. Това обяви тя по време на среща с хора, чиито жилища се намират в околността на сградата и други, които населяват квартали със значително ромско присъствие.
 
Тази седмица те инициираха подписка, с която настояват помещенията да бъдат ползвани за настаняване на възрастни хора. Притеснението им идва от това, че в бившия Дом ще започнат да живеят ромски семейства.

Кметът Таня Христова се среща с жители на ул. „Мирни дни”
 
Проблемите с представители на малцинствата са големи, като се започне от агресивно поведение и кражби и се стигне до многочасови високодецибелни музикални маратони, заявиха участници в срещата с Таня Христова.

Около 70 габровци се събраха на площад Възраждане в подкрепа на д-р Иван Димитров
 
Срещата продължи близо два часа и премина през различни фази. Някои от хората заявиха, че ще се изселят от домовете си, ако този тормоз продължи. Други бяха категорични, че не искат имотите им да се обезценяват, както според тях това се е случило с апартаменти и къщи в района на Колелото в Габрово.
 
Таня Христова няколко пъти увери присъстващите, че няма и никога не е имало намерения за целенасочено заселване на малцинствени общности в Габрово. По повод статута на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа тя информира, че законовият начин сградата на стане общинска собственост е или да бъде с образователни функции или със социални.

Таня Христова: Нямам и никога не съм имала намерения за целенасочено заселване на роми в община Габрово
 
Дом за стари хора, както се иска в подписката, няма как да бъде създаден, тъй като законът изисква това да стане като частна инициатива и в него могат да се настанят до 14 човека.
 
Предложението на кмета за връщане на собствеността на държавата е продиктувано от отношението на хората към ситуацията.
 
В срещата участваха около сто души от различни квартали на Габрово, кметът Таня Христова, зам.-кметът Нела Рачевиц, главният архитект Стойкова и Християн Даков, в качеството си на представител на полицията.