Протест Габрово
Протест Габрово / DarikNews.bg
Около 70 габровци се събраха тази вечер пред сградата на Общината. Инициативата бе обявена в подкрепа на д-р Иван Димитров. Той е обвинен за убийството на крадец в Пловдив.
 
Участниците в това събиране са от населени места в Габрово, където живеят ромски семейства.
 
Баща на момиче в четвърти клас в училище „Иван Вазов” заяви, че срещу детето му е бил ваден нож от негов съученик. Оказало се, че е от пластмаса, но младият баща е притеснен, че от играта може да се премине към някакви реални действия с истинско хладно оръжие.
 
Той е категоричен, че представители на малцинствата ползват предимства, които за останалите не важат.
 
Майка, която казва, че живее в района на същото училище споделя, че на Националния празник - 3 март, в квартала е звучала чалга, вместо химна на България.
 
На събирането през сградата на Община Габрово дойдоха живеещи в квартал Борово, които се обявяват против намерението да бъде превърнат в място за заселване на социално слаби граждани сградата на Дома за деца и юноши. Те заявиха, че в четвъртък в 10:00 часа ще внесат подписка в Община Габрово, в която заявяват, че не са съгласни с тази идея. Съмнението им е, че там ще бъдат настанени роми.
 
Участници в събирането смятат, че това намерение на Общината е обявено твърде неразбираемо, чрез залепена обява, от която не успели да си изяснят какво предстои да се случи.
 
Организацията на събирането тази вечер е извършена през социалната мрежа Фейсбук, твърдят присъстващи, които очевидно са в основата на инициативата.
 
Утре, 7 март, предстои нова среща пред сградата на Община Габрово. До тогава се подготвя текст на документ, под който да се събират подписи. В четвъртък тази подписка, както и готовата вече с подкрепата на жители на квартал Борово, ще бъдат внесени официално в Община Габрово.