ХVІІ Национална среща наддумване Благолаж
ХVІІ Национална среща наддумване Благолаж / музей Дом на хумора и сатирата

За ХVІІ Национална среща-наддумване „Благолаж” вече ще говорим като за история. Темата й „Апетитът идва с яденето” се превърна в остроумно предизвикателство за повече от 50 разказвачи на комичен прозаичен фолклор. Тя е подсказана от габровския хумор – нали габровецът умее да прави от нищо нещо, да не си припомняме вицовете за яйцето с кранче, за охлювените черупки, за рибята косат и още много други. Чухме сладкодумци от Попово, Омуртаг, Русе, Смолян, с. Посабина, Търговищко, с. Мрамор, Софийско, с. Драшкова поляна, Ловешко, град Априлци, с. Армени, София, Севлиево, Габрово.

Тази година детското участие впечатляващо доминираше, при това „малките” печелеха овациите на публиката не само заради мнозинството си. Имаше малчугани от три габровски детски градини („Радост”, „Мики Маус” и „Младост”), от три габровски училища („СУ „Отец Паисий”, ОУ „Св.св.Кирил и Методий”, ОУ „Ран Босилек”), от СУ „Васил Левски” (Севлиево) и от 139 СУ „Захарий Круша” – София. Трябваше да видите вдъхновението на тези хлапета, увлечението и възторга, които излъчваха грейналите им личица. За първи път тази година видяхме и чухме да се „състезават” наравно с децата и внуците си толкова много семейства.

Много артистично и в духа на най-добрите народни традиции се представи тандемът „баба и внуче” – Валерия Колева и Мария Кръстинкова и спечели наградата на ЕМО „Етър” за семейно участие. Запомнящо се бе и участието на семейството на Никол, което също заслужено си тръгна с награда на ЕМО „Етър”. А госпожа Валерия Колева е увлякла не само своята внучка, но и шестима свои първокласници, на които приказките за Хитър Петър и Настрадин ходжа много са допаднали. За своята изява пък г-жа Колева бе избрала весела история с габровски зевзек, реален местен персонаж.

Изненада за габровци бяха и зевзешките истории за други нашенци, чухме ги от Стефан и Димитър Радеви, петокласници от София, и заслуга за този интерес има учителката им г-жа Стефана Брънекова. Двете момчета получиха поощрителна награда в раздела „Семейно участие”.

На „Благолаж” винаги границата публика-участници е почти невидима: гостите в залата също могат да се изявят на микрофон. Този път чухме Николай Дачев, участвал преди години в една от срещите (тогава той бе кмет на града, а темата на наддумването – кметска). Включиха се и туристи, дошли за първи път в Габрово и научили за събитието във Веселата къща.

Журито, на което бе доверено да излъчи най-ярките сладкодумци от явилите се на състезанието, се справи чудесно с предизвикателството да бъде справедливо, да държи високо летвата при оценяването и да подкрепя съвременното развитие на габровския хумор. Доцент д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, председател на журито, призна, че „обича хубавото слово и хумора”, но никога не е била част от тази празнична обстановка. Остана удовлетворена от чутото, като оцени стремежа на най-малките да са приятели с хумористичното народно творчество, да го търсят, четат и претворяват – нали то носи не само забава, но и мъдрост. Главен асистент Татяна Цанкова, етнолог и дългогодишен директор на Дома, като член на журито бе най-добре запозната с развитието на националните срещи още от първата, също остана удовлетворена от преобладаващото детско участие: „Това е сигурен белег, че децата четат и се интересуват от българските народни приказки, че обичат хумора и добре го интерпретират”. А Виолета Янева, представител на партньора на наддумването ЕМО „Етър”, щедро предложи да има и поощрителни награди за участниците и две награди за семейно участие.

Ето и имената на отличените: Голямата награда „Благолаж” получи Руска Дросева от с. Мрамор, Софийско; наградата на публиката спечели Мария Марковска от с. Драшкова поляна; специалната награда на Дома на хумора и сатирата получи Пенка Петрова от град Априлци, а габровецът Петко Ботев бе провъзгласен за „Народен шегобиец”. Поощрения имаше за Мирослав Тошев (Омуртаг) и Иван Шишков (Габрово).
 

Благолаж
ХVІІ Национална среща наддумване Благолаж, музей Дом на хумора и сатирата


Детското участие бе оценено със „Сладкодумен прощъпулник”, като журито реши да даде две награди: на петгодишната Виктория Петкова от Детска градина „Младост” (Габрово) и първокласника Мартин Василев от ОУ „Ран Босилек” (Габрово). Още две деца получиха поощрения: Таня Георгиева от ДГ „Радост” (Габрово) и Калоян Димитров от „Ран Босилек”.

Много се забавляваха участници и публика с историите и вицовете, които разказаха тримата „стари” благолаж-и: Аспарух Йорданов, Георги Петков, Орлин Кисьов. Те с радост откликват на поканите на организаторите и стават част от новите срещи, знаят, че в зала „Грехът” има не само дяволи и грешници – в стенописите от изложбата, но и цари дух на приятелство, топлота и уважение към всеки един участник. „Тук душата ми се отпуска”, чухме да казва една от благолажките. Вярваме - хуморът е най-здравословната храна и е хубаво по-често да посягаме към нея.