Хлебната къща в Габрово отбеляза празника на  Св. Христофор
Хлебната къща в Габрово отбеляза празника на Св. Христофор / Хлебна къща - Габрово

Хлебната къща в Габрово отбеляза снощи празника, посветен на  светеца, чието име носи – Св. Христофор. Месене на хляб и викторина бяха част от изненадите за гостите и участниците в събитието.

"Точно на 9 май се ражда идеята за Хлебните къщи, която и до днес не спира да събира и вдъхновява хората в името на доброто! За последната една  година, в рамките на проект  „Укрепване на Мрежа Хлебни  къщи България”, на Международен  съвет на самодейните средища,  финансиран от Фондация Чарлс Стюърт Мотт,  беше даден старт на създаване на Хлебни къщи, по модел на габровската в повече от 15 града в България, които да заработят в мрежа и да се превърнат в нови културни и социални точки на единството, по модел на Българските читалища.

Габровската Хлебна къща, беше повод да се регистрира и народно читалище „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски”, като акт на приемственост, устойчивост и осъвременяване на модела на българските самодейни средища – народните читалища, без това да е претенция да се измества фокуса от основната им функция и дейност!

На места Хлебните къщи  са физически пространства с  пещ, кръгла маса и регулярни  събития,  в които взимат участие  хора от различни възрасти, пол, етнос и социален статус. На други места, Хлебна къща е име на програма,  част от културни или социални центрове, дейностите по която са с терапевтичен характер, т.н. Хлебна терапия, спадаща към АРТ-терапията.

В Габрово заработи и Социално предприятие Хлебна къща – фурна за хляб, в което се приготвя занаятчийски хляб с квас, в направата на който са  ангажирани младежи без родители, завършващи Национална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” в Габрово", припомнят активисти на движението.

Основната мисия, която  следват всички Хлебни къщи, е да се създават условия и среда хората да се обединят, да споделят време и идеи и да откриват заедно  доброто и положителното в живота.

Средството, което използват хлебните къщи е простичкото тесто приготвено от брашно, мая, сол и вода. Преди да се изпече и стане на хляб, хората които участват в месенето интерпретират във форми, измислят сюжети на приказки – въображаеми или по истински ситуации, създават музика от кухненска посуда или рисуват в брашно. Всичко това е духа на колективното творчество, създаващо положителна емоция и радост във всички хора участващи или наблюдаващи процеса.

За последните две години методите на работа на Хлебните къщи, доказаха, че са успешен начин за интегрирането (социално включване ) на хора в неравностойно положение и нов начин за разтоварване от ежедневния стрес, без това да е обвързано с влизане в затворена група по критерий или заплащането на задължителни парични такси.