/ iStock/Getty Images
Ден преди премиерата на спектакъла „Òрото ламя е“, Габровският драматичен театър ще отвори вратите си за най-нетърпеливите зрители и заклети театрални почитатели.

За болезнената любов наемете безболезнена раздяла - Младежкият театър гостува в Габрово

Те отново ще имат възможност да присъстват на закрита генерална репетиция на най-новата постановка, да я видят преди всички, да изкажат мнението си, да видят изключителни моменти от работиня процес по изграждането на спектакъла.

Когато мечтите се сблъскват с реалността - „Кокошка“ на „Сфумато“ и SPAM studios в Габрово

Събитието е предвидено за 13 февруари - четвъртък, от 19:00 часа, на сцената на театъра. Ще бъдат пуснати в продажба само 50 места. Всеки, който си закупи билет, може да посети театъра час преди закритата репетиция.

ДТ „Рачо Стоянов“

От ДТ „Рачо Стоянов“ ще очакват зрителите в 18:00 часа в горното фоайе, където са подготвили допълнителна изненада. Публиката ще се потопи във времето на старите театрални традиции, ще общува помежду си на чаша вино, ще се срещне с част от екипа, за да обсъдят спектакъла. От екипа ще отговарят на въпроси на зрителите.

Габровските актьори предизвикват публиката за истината в любовта

„Òрото ламя е“ е третата постановка, която режисьорът Васил Дуев прави с габровската трупа. Зрителите добре познават предишните две - „Истината или се осмеляваш“ и „Начало на спектакъла“. Премиерата на най-новия му спектакъл ще бъде в петък, 14 февруари, от 19:00 часа на сцената на театъра.

В постановъчния екип влизат художникът Даниела Николчова, която прави сценографията и костюмите, композиторът Стефан Здравески, хореографът Зоя Шопова, вокалният педагог Евгени Господинов и помощник-режисьорът Гинка Дичева. Автор на плаката е Яел Таиг.

Община Габрово кандидатства за ремонт на Летния театър

Ролите се изпълняват от артистите на Драматичен театър „Рачо Стоянов“: Надежда Петкова, Магдалена Славчева, Тони Христова, Адриана Димова, Силвия Боева, Любен Попов, Димо Димов, Стоян Руменин, Стелиян Желязков и гост-актьорите Моника Иванова, Анатолий Ставрев и Петър Петров, със специалното участие на Валентин Петров и Неда Здравеска.

Драматизацията на спектакъла е на Васил Дуев и е по текстове от сборника „Фолклорен еротикон“ на проф. дфн Флорентина Бадаланова-Гелър. Събраните истории в сборника са предавани от уста на уста на различните поколения и са известни като „блажен фолклор“.

Купи билети за куклен театър онлайн

Често биват определяни като „еротичен фолклор“ и дълго време остават неизследвана част от българското народно творчество. В тях прозира опитът на българина да си обясни космичните закони за устройството на света чрез това, което познава най-добре - живота, плодородието, кръговрата в природата, обредността и празниците си. Сборникът излиза в два тома през 1993 г. и 1995 г.

Проф. дфн Флорентина Бадаланова-Гелър е почетен научен сътрудник на University College в Лондон, ръководител е на отдел „Славянски бази данни“ в Кралския антропологически институт, Лондон, професор в Свободния университет (Freie Universität) и член на екипа на Центъра за научни изследвания „Topoi Excellence Cluster“ в Берлин.

Проф. дфн Бадаланова-Гелър е филолог, антрополог, културен теоретик, теолог, фолклорист и изследовател на фолклорните версии на Писанието (Библията и Корана). Нейните научноизследователски интереси се фокусират върху паметниците на средновековната славянска и балканска литература и иконография.

Какво, къде, кога в Габрово през януари

Работила е със знакови учени от областта на семиотиката и етнолингвистиката като Юрий Лотман, Борис Успенски, Никита Толстой, с известния антрополог и семиотик Елеазар Мелетински.

Билети може да закупите от касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Следващото представление на  „Òрото ламя е“ ще бъде на 16 февруари, неделя, от 19:00 часа на сцената на Габровския театър.