Запознаване с дивата природа
Запознаване с дивата природа / НП Централен Балкан
От Национален парк „Централен Балкан“ организираха празник в габровската детска градина „Радост“–1, група „Пчелица“, по време на който експерт от Дирекцията запозна малчуганите с дивите животни и заедно потърсиха техни „роднини“ сред домашните животни.

Екип от Сдружение за дива природа „Балкани“ попадна на над 200-килограмов мечок

Популацията на мечките в „Централен Балкан“ е стабилна

Децата разгледаха с интерес паячета под лупа и после ги нарисуваха. Запознанството с Парка и дивата природа продължава с подарените от Дирекцията образователни материали.

190-килограмов мечок
НП Централен Балкан


Вековните букови гори в НП „Централен Балкан“ вече са в Списъка на ЮНЕСКО

Инициативата е по повод Международния ден на биологичното разнообразие. На този ден 196 международни общности и държави-членки на Конвенцията за биологично разнообразие се обърнаха с призив за ежедневни усилия за съхранение на биологичното разнообразие и неговото устойчиво използване, за справедливо и безпристрастно разпределение на ползите от употребата на генетичните ресурси. Акцент бе поставен на това как биоразнообразието би могло да е в подкрепа на поминъка на хората.

Фотоизложба на тема „Балканът – вечната приказка“

Конвенцията за биологичното разнообразие е в сила от 29.12.1993 г. Отбелязва се на 22 май, денят на който през 1992 г. ООН приема текста на Конвенцията за биологичното разнообразие. България ратифицира Конвенцията през февруари 1996 г. и от 16 юли 1996 г. е равноправен член. Страните по Конвенцията работят за значително намаляване на загубата на биоразнообразие в глобален, национален и регионален мащаб, включващо и борбата с бедността и подобряване на условията за съществуване на всички форми на живот на Земята.