Среща в Дряново
Среща в Дряново / Областен управител Габрово
Днес в Дряновската гимназия „Рачо Стоянов“  областният управител Иванка Баева се срещна с ученици от различни класове, а поводът беше кампанията за превенция употребата на наркотици. Тя сподели пред тях, че данните от статистиката за младежи, употребяващи наркотични вещества е стряскаща. Именно това я е провокирало да започне подобни срещи, които не са просто лекции, а предаване на опит.
 

Непростимо е деца и родители да бъдат непросветени по отношение на наркозависимостите


Баева коментира още, че вече са минали срещи в училища от цялата област и за радост има резултат. „Стартирайки кампанията смятахме, че ще е добре ако успеем да накараме поне няколко деца да се замислят за този проблем, днес след всички тези среща виждам истинската полза – хубаво е, че успяваме да достигнем до все повече млади хора, които са имали досег с наркотици“ – сподели инициаторът на кампанията Иванка Баева.
 

Иванка Баева
Областен управител Габрово


Както всеки път учениците  разговаряха открито със Светла Иванова, живяла до преди 6 месеца в паралелния свят на дрогата. Освен за модерните наркотици, които причиняват изключително поражение върху мозъка на децата, този път бяха коментирани и много други зависимости – алкохол, цигари, интернет, мания за отслабване, довеждаща до анорексия.
 

Чувстваш се като Бог, докато употребяваш, но после балонът се пука и пътят ти започва да върви само надолу


„Всичко това те прави роб“ – каза Светла и допълни, че спасението е в истинското осъзнаване, което започва с това да си дадем сметка, че има някакво коренче на тревожност, проблем, които трябва да се идентифицира, за да не се стига до крайности.
 

Щастието е най-добрият наркотик


Всяка среща от проведените такива в четирите общини завършва с индивидуални разговори. Това е смисълът на кампанията -  да може да говориш с човек, завърнал се от „другия“ свят, който да те накара да видиш, че животът е прекрасен. 
 

Иванка Баева
Областен управител Габрово


Оттук нататък срещите няма да са така масови, обясни след края на разговора областният управител Иванка Баева и допълни, че всеки, който иска може да потърси нея или самата Светла Иванова. Това, което предстои е среща с родители, която ще бъде на 16 май 2017 г. от 17:30 часа в заседателната зала на Областната администрация. Целта е те да разберат кой и защо се среща с техните деца и има ли смисъл от всичко това.