Лазар Попминков
Лазар Попминков / Регионален исторически музей Габрово
„На 20 май  се навършват 135 години от рождението на габровския индустриалец, търговец и меценат Лазар Николов Попминков. Той е роден на 20 май 1882 г. в Габрово в семейството на Рада Кожухарова и Никола Попминков. Завършва Априловска гимназия след което започва да работи”, припомня Иван Христова, уредник Нова и най-нова история в Регионален исторически музей-Габрово.
 

Над 800 фотографии на Попминкови ни потапят в личния свят на известната габровска фамилия


Фондът на музея пази сведения за съдбата на Лазар Попминков, благодарение на дарените от неговите близки документи и снимки. Благодарение на тях, Иван Христов разказва историята на този габровец, изиграл важна роля в българския индустриален живот през първата половина на ХХ век.
 

За габровската фамилия Попминкови дарителството е традиция


„През 1900 г. става писар в Севлиевското Окръжно Управление. Две години по-късно е също писар във Великотърновското околийско управление. В него той трупа знания и опит, за да може в началото на 1912 г. да регистрира собствена търговска фирма „Търговско посредническо бюро – Лазар Попминков“.

В същата година започва Балканската война. Лазар Попминков е мобилизиран и става санитар в Габровската етапна болница. Включва се в Осма Тунджанска дивизия в последвалите Междусъюзническа и Първа световна война.
 

Лазар Попминков
Регионален исторически музей Габрово


Преди да приключи последната обаче, той започва да развива активна търговска дейност. Става акционер във фабриката за ютени изделия „Кирил“ във Варна. По-късно е и член на нейния Управителен съвет. От 1 август 1916 г., в рамките на три години е директор на милитаризираната фабрика. До национализацията Лазар Попминков остава подуправител там.

През 1920 г. подпомага брат си Георги Попминков, за основаването на търговската му фирма „Сокол“ като всички сделки и търговски операции извършват съвместно.

Лазар създава връзки с множество търговски фирми в България и Европа. В средата на 20-те години е техен представител и посредник. Като представител на варненска фирма събира плащанията от различни фирми от Италия, Франция и Шотландия.


Печатът на дружество „Успех“ бе обявен за културна ценност на месец април


В периода 1925 -1933 г. Лазар Попминков е акционер във Варненското параходно дружество и член на Управителния му съвет. В качеството си на такъв е изпратен през август 1933 г. в състава на комисия да проучи възможностите за закупуване на параходи, с цел засилване дейността на дружеството. Той обикаля големите европейски пристанища Триест, Хамбург, Генуа и Марсилия. Тази мисия завършва със закупуването на корабите Феликс Фрезине (прекръстен впоследствие на Княгиня Мария - Луиза) и Луи Фрезинет (получава името „Балкан“).

Всички действия по покупката на корабите Лазар документира с Дирекцията на Дружеството, чрез писма и телеграми писани в периода август – декември 1933 г.

Лазар Попминков работи съвместно с крупния индустриалец Пенчо Семов в ютена фабрика „Кирил“, в Параходното дружество–Варна и ААД „Успех“–Габрово. Те са също така добри приятели. Интересите им обхващат широк кръг от въпроси от новостите в техниката, стопанските науки, застраховането до фотографията. И двамата работят за стопанското укрепване и просперитет на България.
 

Лазар Попминков
Регионален исторически музей Габрово


Лазар Попминков е още действителен член на Варненската търговско-индустриална камара и представител на застрахователното дружество „Юнион“–Франция. За добрата си служба там е награждаван многократно.

Лазар Попминков отдава повече от 35 години на стопанското и обществено развитие както на Варна, така и на Габрово. Той е председател на Габровската търговска камара и дългогодишен председател на дружество „Юнак“–Габрово, дългогодишен общински съветник, подпредседател на Популярната банка, на читалище „Априлов-Палаузов“, член на УС на БНБ и др.
 

Лазар Попминков
Регионален исторически музей Габрово


Привързаността му към родния град подклажда и неговата постоянна дарителска дейност. От 1935 ежегодно подпомага трапезарията на училище „Неофит Рилски“. Подарява художествено изработено знаме на същото училище. Дарява средства и на училищната библиотека и читалня – 10 хил. лв. за закупуване на първите книги. През 1943 г. подарява още 164 тома за нуждите й.

В памет на своя брат ген. Димитър Николов, Лазар и Георги Попминкови даряват на Априловска гимназия 30 хил лв. за създаване на фонд на негово име. Той има за цел да подпомага бедни ученици.

След 9 септември 1944 г. са ликвидирани акциите му във фирмите в които участва.

Лазар Попминков умира на 29 април 1955 г. Оставя десетки документи и снимки – свидетелства за живота и дейността си. В годините, голяма част от тях са предадени на Регионален исторически музей и Държавен архив – Габрово от неговите наследници.”