В Силистра осъдиха на по 3 месеца затвор 4 жени от Ирак
В Силистра осъдиха на по 3 месеца затвор 4 жени от Ирак / DarikNews.bg, архив

Районната прокуратура в Силистра приведе в изпълнение четири ефективни присъди по три бързи производство спрямо четири жени от Ирак, преминали незаконно българската граница в района на село Срацимир, Силистренска област, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. Те бяха предадени на съд за престъпления по член 279,ал. 2 от Наказателния кодекс, извършени от тях при условията на повторност и в изпитателния срок на предходни условни присъди за същото деяние.

И четирите жени от Ирак сключиха споразумения с Районната прокуратура в Силистра  да изтърпят ефективни наказания от по 3 месеца лишаване от свобода. Две от тях, които са сестри, са имали предходни условни присъди от по 6 месеца лишаване от свобода с  тригодишен изпитателен срок. Останалите две иракчанки са били осъдени на по три месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. Споразуменията са били одобрени от състави на Силистренския районен съд, който приведе в изпълнение и предходните влезли в сила съдебни актове срещу тях. Четирите жени вече са приведени в затвора в Сливен, където ще изтърпят ефективните си наказания.

На 30 октомври 2016 год. група от 14 души от Ирак пресекли границата на България в посока Румъния. Там иракчаните били задържани от румънските власти и върнати обратно в страната ни.

Задържаните мъже от Ирак са с карти за регистрация в бежанския център в Харманли. В момента те са настанени в бежанския център в Елхово. Предстои съдът да се произнесе по образуваните бързи производство за нелегалното преминаване на българската граница и срещу тях.