/ Ивелина Валчек
Токов удар погуби най-малко 35 щъркели при миграционния им прелет на юг - близо до добричкото село Стожер, съобщи експертът в Българското дружество за защита на птиците Михаил Илиев, който първи се е натъкнал на безжизнените тела.

Пътувайки по пътя Добрич-Варна експертът най-напред забелязал щъркел, който висял от електрически стълб - част от електроразпределителната мрежа, преминаваща над ожъната нива. При обхода на участък от около 1700 метра били намерени и останалите птици.

Зоопаркът в Добрич спасява щъркели ветерани

В съседната нива със слънчоглед със сигурност има още загинали птици, които не са от местната популация, а са долетели от по-северни страни от Централна и Източна Европа, каза Михаил Илиев. По думите му щъркелите са харесали мястото за нощувка като са загинали по различно време, съдейки по разхвърляните пера и разлагането на телата.

Птиците обичат да кацат на високо в откритите обработваеми земи, защото се чувстват по-защитени, но край Стожер са попаднали на електрически стълбове от т.нар. "опасен тип". При размах на крилете, който достига два метра, птиците лесно могат да направят контакт между проводниците под напрежение и заземените части на стълба, обясняват от БДЗП.

Електроразпределителното дружество в Североизточна България е уведомено за случая, за да бъдат предприети мерки за обезопасяване на участъка.

 
БТА