/ iStock/Getty Images
С настъпването на есенната миграция Центърът за защита на природата и животните в Добрич спасява щъркели ветерани, които не могат да прелетят с ятата си дългия път до Африка.

Кметът на Костандово за трети път спасява ранен щъркел

Четири птици, открити в землищата на селата Кардам и Градини, вече са приютени в зоопарка, съобщи неговият директор Християн Христов. По думите му единият щъркел е претърпял токов удар и има парализа, а другите са просто стари.

"В спасителната акция бе доста трудно да ги уловим, защото те не летят, но все пак могат да изминат по няколко десетки метра, обясни директорът на центъра. Лечебницата на зоопарка очаква днес още двама крилати пациенти - щъркели от района на селата Змеево и Одринци.

Местните хора са сигнализирали, че от десетина дни ги хранят със салам и кебапчета, а това е лош знак. Щом птиците приемат такава храна, означава, че наистина са в бедствено положение", разказа Християн Христов.

РИОСВ спаси 6 щъркела в безпомощно състояние от началото на месеца

Към новите обитатели и още осем щъркели, останали в зоопарка през минали години, се присъединява и сива чапла, която е защитен вид. При наблюдение с бинокъл се вижда, че птицата не може да излети. Християн Христов каза, че възпаленото й око вече е излекувано, но счупеното й крило е зараснало накриво.

Центърът за защита на природата и животните е уведомил Регионалната инспекция по околната среда и водите за всички бедстващи птици, за които е поел грижата, и новодомците вече са регистрирани.

Зоопаркът в Добрич е изграден по българо-швейцарски проект. Пространството от над 160 декара е дом на 350 обитатели от 70 вида, сред които и много редки, застрашени и спасени животни.
БТА