Екипът на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани", организира спасителна акция за семейство щъркели от казанлъшкото село Хаджидимитрово. Това съобщават от природозащитната организация.

В края на изминалата седмица те са получили сигнал от местни жители, че единият от двойка бели щъркели, обитаващи гнездо селото, е със счупен клюн. Четири дни човекът, в чийто двор е гнездото, е наблюдавал щъркеловото семейство и по негови данни, раненият щъркел не успявал да се храни.

Това обстоятелство би могло да бъде фатално, както за ранената птица, така и за малките в гнездото, които по предварителни данни трябваше да са четири. Поради тази причина екипът на "Зелени Балкани" е решил да отиде на място, да се опита да хване възрастната птица и да прибере за доотглеждане малките.

Посредством съдействието и на местните власти, екипът на "Зелени Балкани" е предприел спасителната акция, но не успял да улови ранения щъркел. С голяма изненада обаче установили, че в гнездото вместо четири, е имало пет мъника. Те са прибрани в бебешкия сектор на Спасителния център.

От "Зелени Балкани" отбелязват, че остават в очакване на развитие относно състоянието на птицата със счупен клюн и допълват, че са готови да реагират във всеки един момент, като държат постоянна връзка с жителите на селото.
БТА