Желяз Андреев
Желяз Андреев / БГНЕС
Главният прокурор: "Аз вярвам и в разума, и в правната подготовка на нашите съдии"
„Веднага след определението на Окръжен съд Добрич заявих, че нашето предложение е по силата на чл. 20 от Договора за екстрадиция между двете страни да започнат консултации. От вчера тези консултации са факт. В тях участваха представители на Министерството на правосъдието и на Върховната прокуратура от наша страна и съответно на Държавния департамент на прокуратурата на Флорида от американска страна. Не са налице предпоставките на договора за временно задържане. Казано по друг начин, няма неотложен случай, както е в текста по самия договор. Аз мисля, че по това имаме необходимото разбиране. Но резултатите ще бъдат обявени малко по-късно”. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос на NOVA дали прокуратурата ще поиска ареста на петимата българи по казуса „Желяз Андреев”.

Омбудсманът: Оптимист съм, че Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран

По думите му конкретното задържане на Желяз ще бъде избегнато.

„Вторият етап е свързан неизбежно с екстрадиционно производство по същество, ако американската страна действително предяви молбите за екстрадиция. На този етап прокуратурата ще трябва да внесе исканията в съда”, добави Цацаров.

Желяз Андреев каза на какво се надява по своя казус

По думите му, с оглед изискванията за двойна наказуемост, каквато съществува по силата на договора, предпоставките за екстрадиция не са налице.

"Аз вярвам и в разума, и в правната подготовка на нашите съдии", добави Цацаров.



 

NOVA