Протестиращи пред община Каварна
Протестиращи пред община Каварна / Дарик Добрич
От 11 часа днес в сградата на Министерския съвет трябва да бъде обсъден проектът за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра. На срещата са поканени кметовете на общините Каварна, Шабла и Балчик, собствениците на имоти от инициативния комитет „Да спасим Крайморска Добруджа“, представители на природозащитните организации, браншовите организации и експерти от Министерството на околната среда и водите. 

Въпреки че премиерът спря заповедта, която забраняваше всякакви икономически дейности на териториите от общините Балчик, Каварна и Шабла, които попадат в "Натура 2000", а властта обеща компенсации, част от хората отказват да седнат на масата на преговорите и твърдят, че няма да отидат на срещата в Министерския съвет.  

Такова е становището на гражданска инициатива „Да спасим Крайморска Добруджа”. "Ние, протестиращите, нямаме място на среща, която е на експертно ниво. Ние имаме пълно единомислие с правителството, което се ангажира да намери разрешение на проблема. Експертите на МОСВ трябва да дадат механизми за компенсации на засегнатите. Нашата задача беше да дадем гласност, оттук насетне топката е в експертите", каза пред Дарик Виктор Лучиянов от инициативата.

От община Шабла тази сутрин уведомиха, че кметът Мариян Жечев ще участва в срещата.

Прокуратурата вече започна проверка на заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за забрана за земеделска дейност на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра”.
 
 
NOVA