Валери Симеонов
Валери Симеонов / БГНЕС
Става въпрос за тясна ивица покрай самия бряг, уточни той
„На този етап въпросът със защитена зона „ Комплекс Калиакра” ще бъде решен с компенсации или с възмездяване с земи, тъй като става въпрос за неголеми територии”, съобщи пред NOVA вицепремиерът Валери Симеонов.
 

"Става въпрос за тясна ивица покрай самия бряг.  В момента по-голямата част от тази ивица е от пустеещи земи. Там има и два ветропарка и едно голф игрище. Не става въпрос за големи територии, не става въпрос и за ощетяване на голям брой хора, уточни вицепремиерът.

"За тази територия има забрана за извършване на всякаква земеделска дейност. Има и участък от акваторията, в който е забранено "тралянето"”, подчерта Симеонов.  „Риболовът не е забранен. Риболовът е разрешени. Хората, които имат лодки, могат да продължават да излизат на риболов”, обясни той. 

"Не мога да упрекна министъра на околната среда и водите за издаването на тази заповед, защото всеки ден забавяне носи загуби от 20 000 евро на държавата. Преди 18 месеца България е осъдена. Делата са приключили с решение на съда, че България подлежи на санкции", подчерта Валери Симеонов.

След вчерашната среща във Варна на Бойко Борисов и четирима министри с протестиращите стана ясно, че същинските преговори ще се проведат утре в София. От инициативните комитети на собствениците на имоти обаче заявиха, че на този етап отказват да участват в разговори, на които са поканени и зелени НПО.

NOVA