/ БТА
Провеждането на първия в страната ни референдум за и против ветроенергийните паркове, предвиден за 27 октомври в община Добричка, все още е под въпрос.

Според Централната избирателна комисия за референдума първо трябва да има влязло решение на Общинския съвет, което вече е обект на дело във Върховния административен съд. Независимо от това местната администрация продължава подготовката на допитването, тъй като според нейните адвокати решението е влязло в сила, предава БНР.

На свикана днес пресконференция кметът на община Добричка Соня Георгиева заяви, че подготовката за референдума продължава, независимо от институционалните опити за спирането му: 

Не на вятърните перки върху земята ни: В Добрич протестират изграждането на ветроенергийни паркове

"Поддържаме позицията, че референдумът е законен, решението на Общинския съвет е влязло в сила, и всичките тези действия, които пречат, все по-категорично и ясно ни дават основание, че ние вървим в правилната посока".

На противоположното мнение относно влязло или не е решението за референдума на Общинския съвет на община Добричка е Цонка Велкова - председател на районната избирателна комисия-Добрич: 

"Актовете на Общинския съвет са по закона за местно самоуправление и местна администрация. Там ясно е записано, че оспорването на общ административен акт спира неговото изпълнение. Това е чудесно като инициатива да се чуе наистина гласа на хората, но нека да бъде в рамките на закона".

Перки сред житата: Ще има ли референдум за изграждането на вятърни паркове в Добруджа

За да бъде проведен референдумът, днес Общинската избирателна комисия-Добричка трябва да заседава, за да избере членовете, които да придружат книжата и бюлетините за него от София и раздаването им по СИК-овете.

Остава въпросът и как от местната администрация ще се съобразят с изискването членовете на секционните избирателни комисии и за референдума, и за Народното събрание, да са различни.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР