/ БТА
В Добрич протестират против изграждането на ветроенергийни паркове в плодородни земеделски земи на Добруджа.
 

Добрич протест
БТА


Протестът се случва на фона на заседание на Общинския съвет в Добрич, който днес решава за провеждането на референдум в деня на предсрочните парламентарни избори.
 

Добрич протест
БТА

Перки сред житата: Ще има ли референдум за изграждането на вятърни паркове в Добруджа

Първоначално по предложение на кмета на Добрич Соня Георгиева през септември Общинския съвет на общината прие решението за провеждане на местен референдум на извънредна сесия. Преди това бяха проведени няколко обществени обсъждания на инвестиционни намерения за изграждане на ветроенергийни паркове, като жители на общината заявиха, че са против поставянето на перки в обработваема земеделска земя.

Според приетото решение, на насрочения местен референдум гражданите трябваше да отговарят на въпроса: „Против ли сте определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в Община Добричка чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствени планове от Общински съвет и Кмет на Общината?“.

Областният управител на Добрич Румен Русев обаче издаде заповед, с която върна за ново обсъждане решението на Общински съвет. Сега общинарите ще трябва отново да прегласуват въпроса дали ще има допитване по спорния казус.

Добрич протест
БТА


Днес пред протестиращите кметът на община Добрич Соня Георгиева заяви, че като кмет ще спази решението на Добрички общински съвет и ще работи за провеждането на референдума на 27 октомври.

В Електроенергиен системен оператор (ЕСО) са заявени за изграждане нови възобновяеми енергийни източници на територията на област Добрич.

Не искаме перки сред вълните: Туристическият бранш и рибари против вятърните електроцентрали в Черно море

Сред тях са три вятърни енергийни централи (ВяЕЦ) на ниво на напрежение 20 kV, с обща инсталирана мощност от 10 MW, както и седем ВяЕЦ на ниво на напрежение 110 kV, с обща инсталирана мощност от 354 MW. Част от заявките включват перките да изникнат и в община Балчик и Шабла.

По същество това би означавало да се направят ветропаркове върху плодородните земи на Добруджа, наричани "житницата на България".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня