Разкриха останки от древната крепост Кария на нос Шабла
Разкриха останки от древната крепост Кария на нос Шабла / Дарик Добрич

Части от крепостни стени и бойни и наблюдателни съоръжения бяха разкрити при летните археологически разкопки на античната крепост Кария край Шабла. Такива проучвани се правят за първи път на това място – най-източната точка на България. Освен това в страната не е разкопавана крепост, която се мие от водите на морето.

Античното селище е възникнало в края на 5 и началото на 6 век пр.н.е. и е просъществувало до 6 век от н.е. Разкопките минаха с много предизвикателства, посочи директорът на РИМ-Добрич Костадин Костадинов. Археолозите са се натъкнали на огромни бетонни блокове, излети върху крепостните стени през 60-те и 70-те години на миналия век. Те са премахнати с помощта на ДП”Пристанищна инфраструктура, което е осигурило и финансиране на проучванията.

Крепостта Кария е защитавала съществувалото там пристанище, от което в миналото се е транспортирало зърно до Константинопол и други големи градове. По-голямата част от крепостта е потънала в морето. Разкрити са наблюдателна и бойна кула, както и питоси – огромни глинени съдове за съхранение на зърно и други продукти.

Кария има два сектора – северен, откъм фара на Шабла и друг от южната страна на морската естакада. Предвижда се разкопките да продължат и през следващите две години. Кметът на Шабла Мариян Жечев заяви, че ще се търси европейско финансиране на проучванията. Общината досега е помагала с логистика и с около 5 хил.лева. Мястото може да се превърне в атрактивна туристическа дестинация след приключването на разкопките и построяването на шабленската естакада.