/ Дарик Добрич
На 31 май ще има среща, посветена на състоянието на лечебните заведения в Добрич
Новият изпълнителен директор на МБАЛ – Добрич д-р Светозар Байчев официално встъпи в длъжност днес, след като бе вписан в Търговския регистър. Това съобщи самият той на първото заседание на Управителния съвет на Общинския фонд „Здраве“, който бе създаден наскоро. На срещата присъстваха още зам.-кметът д-р Емилия Баева и директорът на РЗОК д-р Бисерка Пачолова.
 
Управителният съвет, който се състои предимно от общински съветници, взе решение да бъде свикана дискусия, посветена на състоянието на двете лечебни заведения в Добрич – Многопрофилната болница и Центъра за психично здраве. Тя ще се състои на 31 май и на нея ще бъдат поканени местната власт и представителите на държавната – в лицето на областния управители ресорния му заместник.
 
Дотогава бе поставен срок на д-р Байчев да излезе с план за управление на лечебното заведение. Бе изказано притеснение от състоянието на повечето отделения в болницата с оглед на намалелия силно и дори критично на места персонал. Новият директор подчерта, че положението е тревожно, но и преувеличено в общественото пространство и някои медии.

По повод слуховете, че няколко началници на отделения са си подали молби
за напускане, д-р Байчев съобщи, че в акушерство и гинекология началникът е в пенсионна възраст, но му е предложено да остане на работа ако реши; в неонатология заемащият поста началник не е имал нужната квалификация и е преназначена като редови лекар.

Той не отговори на въпрос за състоянието на отделението по кардиология. „Ще се оправят нещата, но голямата ни болест е липсата на медицински кадри“, каза още Байчев. Според него, много негативно влияе близостта на Варна с нейните възможности за лечение и за работа на лекарите.
 
Зам.-кметът д-р Баева подчерта, че няма как институциите да влияят на пазара на труда. „Винаги е имало напускащи лекари“, каза тя, „те търсят не само високи заплати, но и кариерно развитие“.

УС на Фонд Здраве
Дарик Добрич

 
„Искаме да изнесем всичко на светло пред обществеността и да видим как може да помогнем всички заедно да се подобри състоянието на добричката болница“, подчерта на срещата председателят на УС на Фонд „Здраве“ Атанас Атанасов.

Той напомни, че вече има заделени 20 000 лева общински средства за задържане на млади специалисти в местната болница, и съобщи, че има и интерес от страна на бизнеса да инвестира в поддържането на лечебното заведение.