/ Дарик Добрич
Хирурзите оттеглиха оставките си, но продължават да напускат медицински сестри
Отделението по хирургия в МБАЛ няма да бъде закрито. Това стана ясно след изтичането  на предизвестието за напускане, подадено от петима от хирурзите в болницата. Пред  Дарик началникът на хирургичното отделение д-р Мирослав Попов потвърди, че той и колегите му са приели компромисно предложението на ръководството за макар и минимално увеличение на заплатите им.

„След много срещи и компромиси се съгласихме заради доброто на добричлии да останем на работа с уговорката, че нещата биха могли да се променят в бъдеще. Да не слагаме каруцата пред коня, ще изчакаме да видим каква ще е ситуацията занапред.

Исканията ни не са изпълнени като цяло, но въпреки това оставаме, като единствено колегата ни д-р Свилен Чаушев  е категоричен в намерението си да напусне болницата”  - коментира д-р Попов. По непотвърдена информация хирургът д-р Чаушев ще започне работа в балчишката болница.

„След проведени множество разговори, с отстъпки от двете страни се стигна до един положителен резултат – оставките бяха оттеглени. Положените усилия и от страна на

Съвета на директорите на акционерното дружество бяха в интерес на жителите на област Добрич, за да се продължи оказването на болнична  медицинска помощ в звеното Хирургия в достатъчен обем и качество” – коментира от своя страна и изпълнителният директор на МБАЛ – Добрич д-р Трифон Йорданов. Той отказа да назове с колко точно се повишават заплатите на хирурзите, но подчерта, че всичко това е направено в интерес на добричлии и жителите на област Добрич.

В отделението по хирургия работят шестима лекари, двама от които са специализанти. По думите на д-р Йорданов към настоящия момент отделението е подсигурено като човешки ресурс. Директорът на МБАЛ бе категоричен, че не се залага никаква бомба пред новото ръководство на болницата, каквито опасения имаше, ако се повишат заплатите на хирурзите до исканите от тях нива.

Само за последния месец има подадени молби за напускане от 6 медицински сестри от различни отделения в болницата, информира още д-р Йорданов. Част от тях са в пенсионна възраст.  Предстои да напуснат и двама лекари – единият е д-р Чаушев от хирургичното отделение и  негов колега  от отделението по кардиология, който ще се оттегли на 10 април.

„Ще имаме големи проблеми с изработването на следващите работни графици, заради освободените работни места, защото много трудно е намирането на нови попълнения” – не скри тревогата си  д-р Йорданов.

На 12 април е насрочено извънредно общо събрание на акционерите на дружеството, след което ще бъде решено дали ще има смяна на ръководството на болницата.  „Работя в период на прекратяване на трудовия си договор, но така че да не допусна никакво напрежение и загробване на структурата, независимо кой ще я оглави” – коментира още д-р Трифон Йорданов.