/ ХГ-Добрич
Ваканцията започна за най-малките ученици. За тях се предлагат вече занимания, които да осмислят свободното им време. 
 
Канят всички деца на уроци по Горска педагогика в Добрич

В Художествена галерия Добрич от 3 юни започна работата в лятната Работилница за въображение.
Ателиетата ще продължат до края на месец август. Те са всеки работен ден между 10.30 и 11.30 часа и са ориентирани за деца между 6 и 14 години. По-малките е добре да бъдат с придружител. Входът струва 1 лев за деца и 2 лева за възрастни, като материалите за работа се предоставят от галерията.

Програмата е различна всеки ден. В понеделник се представя информация за творец, период от историята на изкуството или течение. Следва работа по темата, която продължава и във вторник.

В сряда и четвъртък децата рисуват в залите на галерията, като се вдъхновяват от картините и пластиките в постоянната и временните експозиции и ги интерпретират по свой начин. В петък е отреденото време за моделиране с глина.

Тази седмица работата е посветена на зала „Златото на Добруджа“, като децата научават много за бита и труда на хората. Могат да си направят и снимка за спомен в картина от залата, обличайки се в носии.

През лятото ще бъде обърнато внимание на определени художници, които имат годишнини, като Бенчо Обрешков. От екипа обаче обясняват, че фактологията е много лека и целта е предимно децата да виждат изкуство, да говорят за него и да го разбират. Част от заниманията са свързани и с исторически период.

Поредицата от джаз концерти в парка на Добрич продължава с френска вечер

Миналата година децата са били пренесени в Древна Месопотамия, а през тази ще научат за Древна Гърция и ще изработват произведения, свързани с нейната митология и култура.
 
Периодично екипът на Работилницата за въображение в галерията ще подрежда изложби с произведенията на децата от летните занимания.
 
На 18 юни ще започне традиционният Летен детски клуб „Играй и учи“ в Регионална библиотека „Дора Габе“. Той е във вторник, сряда и четвъртък, също за деца от 6 до 14 години.

Във вторник децата научават за български и чужди автори чрез презентации или четене, в което се включват и те. Материалът, който подбират библиотекарите, е неизучаван в училище, за да обогати кръгозора на малките читатели. Представят се и авторите, номинирани за наградата „Бисерче вълшебно“. В тези занимания децата освен да четат, могат и да рисуват и драматизират по прочетеното.

В сряда е времето за занимателни и образователни игри и творчески работилници. В четвъртък се гледат анимационни и игрални филми по предложения на децата. В Библиотеката заниманията в летния клуб са до 22 август.
 
И в Младежкия център ще отвори врати ежегодният ваканционен формат Еколято. Там подготвят програмата си, която ще започне на 17 юни и ще бъде съобщена допълнително.