РИМ-Добрич предлага летни образователни програми
РИМ-Добрич предлага летни образователни програми / РИМ

„Лято в музея” – така се наричат образователните програми, които РИМ-Добрич предлага за летния период. Те са насочени предимно към децата и младите хора. Уредниците във всеки от отделите на културната институция са подготвили теми и занимания, с които подрастващите могат да се забавляват, разглеждайки експозициите, съобщи пред Дарик Надежда Иванова – уредник в отдел „Възраждане”.

В Етнографската къща например децата ще се запознаят с видовете народни носии, ще могат да нарисуват елементи от автентичен костюм, или да разберат какво е автентична добруджанска къща и да я нарисуват.

От отдел археология организират в двора на РИМ различни игри, като например „Открий предмет в експозиция”. Посетителите ще се запознаят с понятия като археология, артефакт, експозиция, фонд, както и с работата на археолога.

Във Възрожденското класно училище ще има занимания по калиграфия. Децата ще научат, че старопечатната книга е произведение на изкуството и ще се опитат да изрисуват букви.

Музеят организира и няколко пешеходни тура, към които вече има проявен интерес, предимно от семейства. Маршрутите са наречени „Чешмите на Добруджа”, „Храмовете на Добруджа”, „Възрожденска архитектура в Добрич”. Туровете завършват в класното училище с мултимедийна презентация. Занимания за деца и възрастни ще има и в Дом-паметника и къщата на Йордан Йовков.

Цената на едно занимание е 1 лев, уточниха от РИМ. Повече информация за програмите може да се види на сайта на РИМ.