През пролетния сезон е добре да преминем наплодово-зеленчуков режим и три дни в седмицата да постим. Това каза в ефира на Дарик специалистът по хранене и диететика от Медицинския университет в София доц. д-р Донка Байкова.
По думите й, през този период на годината инстинктивно избягваме тежката и мазна храна и предпочитаме да се храним с първите пролетни зеленчуци и плодове, тъй като тялото ни е с изчерпани запаси от витамини, минерали и фибри след зимния сезон.
Пет популярни мита за здравословните храни
„Нека в менюто преобладават свежите салати от маруля, спанак, пресен лук и коприва, суровите ядки и нискокалорийните млечни продукти", съветва доц. Байкова.
Тя препоръча още консумацията на пресните картофи, които са незаменим източник на калий, както и супите от всякакви бобови растения.
През дните, в които не постим, е добре на трапезата ни да присъстват ястия с яйца, риба или бяло птиче месо.
Ако пък ни се дояде нещо сладко, доц. Байкова препоръча да заложим на черния шоколад и натуралния мед.
Препоръките на най-новия "Диетичен наръчник" на САЩ
Чаша зелен чай на ден, пък ще осигури цялостния баланс на тялото и спокойствие на ума ни, уверява доц. Байкова.