Историческият музей се сдоби с ценна и рядка находка
Историческият музей се сдоби с ценна и рядка находка / Дарик Добрич

Регионалният исторически музей в Добрич придоби рядка за страната находка. Това е фрагментиран кратер – античен керамичен съд за смесване на вода и вино. В България подобни находки се срещат рядко, в страната има запазени 10-15 кратера, каза пред журналисти директорът на РИМ-Добрич Костадин Костадинов.

Не беше уточнено как точно музеят се е сдобил с ценната вещ, но стана ясно, че тя е предоставена от граждани. „Те са се опитали да лепят съда, но са разбрали, че не могат да направят това и че само в музея това великолепно произведение на изкуството може да бъде спасено”, сподели Костадинов.

Първо ще бъде изчистено използваното от „реставраторите” лепило, после всеки отделен фрагмент ще бъде почистен и всички ще бъдат слепени. Запазени са около 70% от съда, останалото ще бъде доизградено и ще бъде изрисувано, за да се възстановят липсващите сцени. От наличния материал се съди, че може би има сцена с Дионисий. Керамичният съд е датиран към 2 век от новата ера. Не се знае къде е открит. Заедно с кратера музеят е получил и още един, по-малък съд.

Последният намерен в България кратер е от 2014 година, открит в Созопол при разкопки. В добричкия музей няма такъв, във варненския има няколко. Съдът ще бъде възстановен до месец и половина от Мариана Пехливанова - специалист художник-реставратор.