/ Дарик Добрич
На 7 юни в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево ще се проведе традиционният Ден на отворените врати. Тази година той ще премине под наслов „Заедно напред в земеделската наука и практика“. Целта на учените е да привлекат фермери, бизнес-партньори и учени от цялата страна, които да се обединят около идеята за подкрепа на производството и пазарната реализация на семена от висококачествени и високодобивни български сортове зърнено-житни култури.

На участниците ще бъдат представени над 40 сорта зърнено-житни култури, създадени и отглеждани в опитните полета и производствените участъци на Добруджански земеделски институт. Ще им бъде предоставена възможност да разгледат на място развитието на посеви от сортове обикновена и твърда пшеница, тритикале и ечемик.

Сред тях са сортовете обикновена пшеница от група А, отличаващи се с отлично качество на зърното - Аглика, Милена, Лазарка, Мерилин, Галатея и Пчелина; от група Б - Божана, Стояна, Рада, Кристи, Карина, Корона, Косара, Горица, Ками, Калина, Катаржина, Енола, Сладуна, Киара и Драгана; твърда пшеница Малена, Северина, Мирела, Мелина, и Мирабел; тритикале - Добруджанец, Колорит, Благовест, Респект, Дони-52, Борислав и Атила; ечемик Тангра и Ахат.

Специалисти от института ще предоставят информация по конкретни въпроси, свързани с основните предимства и технологията на отглеждане на предлаганите сортове.