/ netinfo

Започна укрепването на пропадналия участък в района на надлеза за квартал „Сарафово“ и „Летище Бургас“, след като на 1 октомври проливни дъждове предизвикаха сериозно свличане на земни маси, предава faragency.bg.

Вече има идея за свлачищата в Сарафово

По-рано надлезът беше затворен заради ремонт. Временната организация беше въведена на 29-и септември, а четири дни по-късно свлачището блокира пътя за летището и квартала. 

Ден след инцидента от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че Община Бургас трябва да извърши ремонта на свлечения насип на републиканския път I-9 Бургас при кръговото кръстовище за „Летище Бургас" за своя сметка.

Участъкът попада в урбанизираната територия на квартал „Сарафово". Общината поддържа трасето в чертите на града по силата на споразумителен протокол с Агенцията.

Дейностите по укрепването на участъка започнаха. То ще струва 200 000 лева. Това сочат разчетите, направени от специалистите в общинска администрация. „Заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“ ще поискаме тези средства да ни бъдат възстанови от бюджета на Комисията по бедствия и аварии, защото това е извънредна ситуация“, обясни заместник-кметът по строителство в Общината Чанка Коралска.

Общината ще оправи проблема до Летището, АПИ ще й върне част от парите

Това не е единственият участък от републиканската пътна мрежа, който попада в територията на общината. Другите са - улица „Транспортна“, която е част от път I-9, както и отсечката от квартал „Ветрен“ до града.

За тези отсечки от администрацията и агенцията всяка година подписват договори за поддръжка. Средствата, които общината получава за целта обаче са крайно недостатъчни. 

Ниделин Недялков: Не, няма опасност Сарафово да пропадне към морето!

Освен с ремонтните дейности на тези пътища, Общината има ангажимент и към общинската пътна инфраструктура. Средствата за четвъртокласните пътища обикновено не достигат.

За да бъдат основно ремонтирани всички пътища, които са собственост на Общината са нужни около 20 млн. лева, сума, която е над възможностите на бюджета на администрацията. Затова всяка година приоритетно се ремонтират тези пътища, които са в най-лошо състояние.

Между 500 000 и 1 000 000 лева за кърпежи

И в бюджета за следващата година ще бъдат заделени средства за довършване на пътя, който свързва квартал „Банево“ със село Изворище. Цялостното обновяване на отсечката започна през 2010-2011 година със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Второ свлачище в Сарафово. Местните: Брегът ще рухне към морето с къщите ни

Бяха обновени две трети от пътя. Останалата отсечка, която е с дължина три километра трябва да бъда довършена със средства на община Бургас. За последните четири години със средства от бюджета са ремонтират 1,5 километра.

Остават още толкова, за да бъде пътят готов изцяло. Това е наложително, защото участъкът е тесен и там трудно се разминават два автомобила. Отсечката е натоварена и тя се използва и от тези, които искат да пътуват транзит за Слънчев бряг и минават оттам, за да излязат на разклона за село Миролюбово.

Освен с ремонта на участъка край Сарафово, Общината трябва да се справи и с друг проблем – укрепване на свлачището в самия квартал

Разчистиха пътя към Сарафово, започват огледи и укрепване на свлачището

То създаде проблем на собствениците на имоти, които са на първа линия и буквално са метри от терена, където се свлече земната маса. След инцидента от Община Бургас информираха с писмо и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проблема и ще кандидатстват за финансиране за проектиране и цялостно укрепване на бреговата ивица в квартал „Сарафово".