свлачище
свлачище / netinfo
Не е имало индикации, че теренът е опасен, казват от местната власт
Движението към Сарафово, в района на кръговото кръстовище, където вчера се изсипа огромна земна маса, вече е отворено. Пътят бе разчистен рано сутринта от багери и трафикът вече се осъществява нормално. Надлезът на пътя е затворен за ремонт. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) препоръчва, докато не се отремонтира, това платно за движение да не се отваря.

Дарик-Бургас припомня, че пътят през самия мост бе затворен преди няколко дни заради реконструкция. Цялото движение бе пренасочено през кръговото към квартал "Сарафово", а заради проливния дъжд именно в този участък се образува и километрично задръстване. Изведнъж, пред очите на шофьорите, огромна земна маса се срути от съоръжението. Свлачището е изтласкало автомобилите от пътя. За щастие няма пострадали.

Свлачище блокира пътя към бургаския квартал Сарафово

„Колите са били отнесени от пътното платно и предстои анализ на Агенция "Пътна инфраструктура" какво може да се направи, за да не се повтори това. Ще се извършат огледи от пътни инженери, които да дадат предписания как да се спре по-нататъшното свличане и да започне укрепване на земната маса”, каза зам.-кметът по строителство в Община Бургас Чанка Коралска.

Дали причината за свлачището са ремонтните дейности или дъждът трябва да установи оглед, който ще се извърши по-късно от комисия от специалисти и инспектори от АПИ. От общината заявиха, че не е имало предварителни индикации, че теренът е опасен..

В Сарафово и тази сутрин екипи на Гражданска защита отводняваха сутерени на жилищни сгради. Десетки гребяха с кофи вода от магазини, фризьорски салони и т.н. Водата в приземните етаж.

След обилните валежи по-сериозно бе положението в Поморие, където снощи 70-годишна жена е била евакуирана. Водата в един от кварталите е достигала почти до коленете. Десетки къщи са били с наводнени приземни етажи. Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков съобщи, че дъждът е спрял около 1.30 ч. през нощта. Излели са се около 110 л/кв.м в Ахтопол, над 50 л/кв.м в Бургас, над 70 л/кв.м в Малко Търново.

От Поморие и "Сарафово" са постъпили общо около 170 сигнала. Екипи на пожарната до късно са извършвали отводнителни дейности, евакуирана е 70-годиштна жена. Не се е стигнало до спиране на електричеството.