/ iStock
За първи път емблематичната за Несебър вятърна мелница отвори врати като музеен обект. В нея е подредена изложбата "Богатствата на античния некропол на Месамбрия".

Община Несебър

Показани са артефакти, открити в некропола на античната гръцка колония Месамбрия, които датират от периода пети век пр.н.е. до трети век н.е., включително до римския период.

В Несебър показаха изработена от захарно тесто икона на „Св. Богоридица Елеуса" (СНИМКИ)

Това каза в интервю Стоянка Димова, уредник - археолог в музей Старинен Несебър, работила по подбора на експонатите и подреждане на изложбата в реконструираната вътрешност на мелницата.

Община Несебър

"Артефактите са много интересни. Много от тях се показват за първи път пред публика, защото са открити при последните мащабни археологически проучвания в некропола на Месамбрия през периода 2007-2010 година.

Община Несебър

Той се е намирал в новия град на Несебър, непосредствено след провлака. Проучени са тогава над 1300 гроба, в които са открити ценни артефакти от различни исторически периоди, но най-ранните датират от пети век преди Христа и това са гробовете на първите гръцки колонисти на полуострова. Най-късните датират от римската епоха от трети век след Христа", каза Димова, която е участвала и в археологическите разкопки.

Община Несебър

Керамичните фигури, които са изложени във вятърната мелница, са така наречените теракоти. Те изобразяват различни божества в по-ранния период 5- 4 век преди Христа. Тези статуетки са предимно изображения на божества.

"Имаме статуетки на богинята Афродита, Деметра, която е много почитана, на богинята Персефона също. По-късно в края на  четвърти- трети век преди Христа вече се изобразяват на тези статуетки обикновени хора.

Община Несебър

Има статуетки на девойка, на мъж, статуетки на различни животни, на митологични същества, имаме изложен и един свинкс, има и статуетки , които по онова време са служили за детски играчки.

Те са открити в детски гробове. Представляват умалени фигурки на животни с подвижни крайници. Част от статуетките са били част от интериора на дома, а след това поставени в гробове, както на мъже, така и на жени", каза Димова.

Община Несебър

"В изложбата са показани над 120 артефакта. По-представителните и по-ценни са тези, открити в некропола", посочи Димова. Изложбата "Богатствата на античния некропол на Месамбрия" е временна. Артефактите ще останат там до края на летния сезон. След това ще бъде показана изложба с други ценни артефакти.

От Община Несебър добавиха, че мелницата на провлака е открита за първи път за посещение след сериозни реставрационни и консервационни дейности.

Община Несебър

Общината носи огромната отговорност да съхранява и популяризира историческото  наследство, което притежава, казаха от общинския пресцентър. Грижата за архитектурните шедьоври, които правят града уникален, е съсредоточена не само върху  паметниците  на културата, но и в заобикалящата ги среда.

В изпълнение на целите за постигане на автентичност и естетика в облика на района около мелницата, Община Несебър изпълни ремонт на северната алея на провлака, състоящ се в полагане на гранитен паваж върху старата, неподходяща за облика и статута на античния Несебър бетонна настилка, посочиха от Общината.
Галя Тенева, БТА