/ iStock
Кметът на Созопол Тихомир Янакиев отправи покана към всички представители на туристическия бранш да плуват заедно, за да покажат кристално чистото море. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

Инициативата е подета от Янакиев заради тиражираните лоши новини срещу родното Черноморие и е в подкрепа на българското море, златните пясъчни ивици и развитието на туризма в община Созопол, посочиха от общинския пресцентър.

Вижте актуална информация за чистотата на морската вода

Оттам информираха, че поканата Янакиев е отправил към хотелиери, ресторантьори и приятели да поплуват заедно в морските води на централния плаж в Созопол, който за поредна година е носител на "Син флаг", и да покажат на всички, че морето е кристално чисто и те са горди негови стопани.

Инициативата в подкрепа на българското Черноморие ще се състои на 15 юли, от 8:00 ч. на централния плаж в Созопол.

На 10 юли, на пресконференция на централния плаж в курорта "Слънчев бряг" Радина Огнянова, ръководител на лаборатория, обяви, че няма нищо притеснително относно чистотата на нашето море и показа резултатите от последно взетите проби от морската вода.

Тогава тя призова хората да следят достоверните източници, каквито са анализите на акредитираните лаборатории, страниците на регионалните здравни инспекции в Добрич, Варна, Бургас, а не да се доверяват на слухове, провокации и непроверени информации в социалните мрежи. 
Галя Тенева/БТА