Няма абсолютно нищо притеснително относно чистотата на нашето море. Не се наблюдава дори и минимално повишение на показателите, които изследваме периодично. Това каза на пресконференция в курорта "Слънчев бряг" Радина Огнянова, ръководител на лаборатория.

За да нямат хората притеснения, нека да следят достоверните източници, каквито са анализите на акредитираните лаборатории, страниците на регионалните здравни инспекции в Добрич, Варна, Бургас. Те са абсолютен показател, че водата е чиста. Плажовете, които са носители на приза "Син флаг", също разполагат с екобюлетини, на които регулярно се изписват резултатите от пробите на морската вода. Следи се за ешерихия коли, чревни ентерококи и др., поясни Огнянова.

След сигнал за замърсяване на морската вода в Китен: Какво показа проверката

Тя коментира, че последните проби от водата са взети миналия понеделник и никъде по нашето море не се наблюдава превишение на показателите. 

Резултатите са пет пъти под горната допустима граница, която е по българското законодателство. Няма причина за абсолютно никакви притеснения, така или иначе микробиологията е много чувствителен анализ към всички заобикалящи фактори, коментира лаборантът. Тя информира, че изследвания се правят по определена програма по правилата на международната организация "Син флаг", както и извънредно.

Надяваме се да се прекрати тази истерия със страховете на хората за рискове за здравето, замърсяване на водите за къпане. "Син флаг", освен за ешерихия коли и чревни ентерококи, следи за визуална чистота на водата, съдържание на нефтен филм, замърсяване с пластмаса, дървесина и др., заяви пред журналисти Станимир Георгиев, председател на българското движение "Син флаг".

Вижте актуални данни за чистотата на морската вода

Той уточни, че тази година носители на екологичния приз са 21 плажа по нашето Черноморие и яхтеното пристанище в Свети Влас.

Концесионерът на плажа в Слънчев бряг Кирил Спасов каза, че серията от фалшиви новини нанасят сериозен удар върху морския ни туризъм, нанасят вреди не само на бранша, но и на икономиката. В момента виждаме в действие така наречения "черен пиар", който систематично и тенденциозно се води срещу българския туризъм години наред.   

Зад тези слухове и провокации стоят недоброжелателни структури, на които целта им е да насочат туристопотока към други дестинации извън България, смята Спасов. Пускат се измислици, с които се плашат хората, знаете колко е трудно да се бориш с фалшиви новини, особено срещу невидим враг, отбеляза той.

По темата има ли опасност от замърсяване говориха еколози, експерти, министри, кметове. Аз мога да добавя само едно - аз съм тук и семейството ми е тук, имам деца. Хотелиерите с децата си са тук. Ако имаше някаква, дори и минимална опасност, мислите ли, че ние ще рискуваме здравето на децата си и собственото си здраве, заключи Спасов. 

Надяваме се на един хубав сезон, да се спре да се злоупотребява с тази невярна информация и хората да разберат, че водата ни е кристално чиста и предлагаме един продукт на световно ниво, подчерта концесионерът.

Спасов се позова на протоколите от последните резултати на Южния плаж в Слънчев бряг за месец юни, които доказват това. От Международната организация „Син флаг” са поръчали изследване на водите от независима лаборатория, което категорично показва, че морето е чисто.
Галя Тенева/БТА, БГНЕС