/ БТА
Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 
Прогнозата за северозападната част на Черно море до 15 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна, посочват от Министерството. 

МОСВ осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от наблюдението не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента. 

МОСВ наблюдава и движението на две петна от нефтопродукти в изключителната икономическа зона на България. Според данните, до 15 юли те няма да навлязат в териториалното море, като след 10 юли движението им се забавя. Движението на южното петно се ориентира на северозапад и няма притеснения, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие. 

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Варна към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) следят състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на туристическия сезон.

Черно море е чисто и не трябва да има никакво съмнение в това, каза вчера министър-председателят акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Никое от замърсяванията, които се бяха събрали в Одеския залив, не е минало към Румъния, камо ли да дойдат в България, каза още Денков. По думите му няма никаква вероятност замърсяване да дойде до българската акватория.