/ ThinkStock/Getty Images
Отделението по кардиология в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) Бургас обявява дни за безплатни прегледи на пациенти със сърдечно-съдови заболявания - сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене, аритмии.

Консултациите ще се провеждат от д-р Иванета Йончева, специалист-кардиолог с дългогодишен опит в лечението и проследяването на пациенти с ритъмно проводни нарушения и сърдечна недостатъчност, съобщиха от болницата.

Експерти: Как да се избегне обострянето на проблемите със сърцето по празниците

Ниските температури, прекаляването с определени храни и напитки по време на празниците могат да повлияят зле на хората със сърдечно-съдови заболявания, посочват от болницата.

Затова януари е времето, когато трябва да обърнете внимание на сърцето си и да се консултирате със специалист, ако имате обезпокоителни симптоми. За безплатен преглед записванията са предварителни - на тел. 0879/ 35-75-84, който е активен от 8:00 до 17:00 часа в делнични дни.

Прегледите започват от 15 януари и ще се провеждат в Консултативен кардиологичен кабинет 2, който се намира във Втора база на Отделение по кардиология -  до сградата на Инфекциозно отделение. Направление не е необходимо.

Целта на кампанията е ранна диагностика и навременно лечение, за да се избегнат тежки усложнения. Сърдечната недостатъчност е едно от основните заболявания, които водят до инвалидизация и смъртност при пациентите над 65 г.

Проявява се умора и задух при обичайни ежедневни дейности и може да се съпроводи от сърцебиене и гръден дискомфорт. Честа начална изява на болестта е поява на отоци по долните крайници и тежест в дясно подребрие.

Причините за развитие на сърдечна недостатъчност могат да са най-различни: от лошо контролирана артериална хипертония, исхемична болест на сърцето и сърцебиене до възпалителни заболявания, засягащи сърдечния мускул и вродени дефекти в развитието му.

Отделението по кардиология на УМБАЛ-Бургас е водещо в консервативното и инвазивното лечение на сърдечно-съдовите заболявания. Само през инвазивния сектор на отделението миналата година са преминали над 700 пациенти с исхемична болест на сърцето. Поставените пейсмейкъри са 70.

Припомняме, че до края на януари безплатни прегледи ще се извършват и в Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ-Бургас. За преглед и съдово изследване с доплер могат да се запишат хора с висок риск от атеросклероза - пушачи, диабетици, хора с наднормено тегло, високо кръвно налягане, повишен лош холестерол и триглицериди, с фамилна обремененост, чест прием на алкохол и възраст над 45 години
Галя Тенева, БТА