Резерват Атанасовско езеро”  навърши 30 години
Резерват Атанасовско езеро” навърши 30 години / БФБ

С торта с формата на пеликан и много кал  и  луга от  солниците  еколози и природозащитници от Бургас отбелязава 30 –години от обявяването на Атанасовско езеро за резерват.

Около 70 души  сред които студентите от бригадата  на езерото,  представители на РИОСВ,  БФБ, БДЗП и РУГ Бургас взеха участие в празника. Те се събраха  в  т.нар. буферна зона обявена пред няколко години за защитена мстност „Бургаски солници”, предпочитана от бургазлии за лечебни процедури и  кални бани. На лугата организаторите поставиха и информационна табела за Атанасовско езеро и ползите му за птиците, хората и здравето.

Дървената част на табелата бе изработена и монтирана от участниците в природозащитната бригада на БДЗП, а информационната от БФБ. „Укаказателни табели има на много места наоколо,  но за първи път по този начин нагледно с фотоси и текст е  показано това богатство на града” – коментира Андриана Андреева от БФБ. 

Специален гост на празника беше Джон Робъртс от Уелс, който заедно с Таньо Мичев е причината да се обяви резерватът преди 30 години. Джонката, както е известен сред орнитолозите, е бил преподавател в Английската гимназия в Бургас и пръв е организирал мониторинга на езерото.

Организаторите раздадоха информационни материали за всички присъстващи граждани и гости - дипляни, 5 вида стикери, разделители за книги. Всеки гост можеше да си изтегли от забавните „късмети”: „С черна кал се намажи – много здрав ще бъдеш ти!”, „Среща близка с блатна птичка!”, „Към небето погледни, щъркели ще видиш ти!” или да научи полезна информация за езерото.

След основната част мнозина бяха ентусиастите, които се потопиха в лугата и намазаха телата си кал.  Младите и не толкова млади доброволци оформиха с черните си тела 2010 г. (обявена за Година на биоразнообразието) и фигура на пеликан (гледана с много въображение). Всички участници в „голямото мазане” получиха специални тениски „30 г. поддържан резерват Атанасовско езеро”, осигурени от БДЗП.

Във връзка с годишнината, организаторите на честването обявиха началото на специален Фото конкурс „Атанасовско езеро – хората, птиците, солта”.