Все по-често в болницата се хоспитализират деца поради родителско невнимание
Все по-често в болницата се хоспитализират деца поради родителско невнимание / netinfo
Все по-често в болницата се хоспитализират деца поради родителско невнимание
Бебета и деца до 2-годишна възраст не трябва да се водят на плаж. Около това мнение няма спор в педиатричната общност. Противно на разпространеното схващане, че така детето се „калява”, всъщност му се вреди. За Вас плажът е удоволствие, но за малкото дете той крие риск за здравето, категоричен е д-р Борис Ангелов - педиатър, началник на Първо отделение по педиатрия в УМБАЛ Бургас.

Причините педиатрите да недолюбват плажа са няколко - незрялата имунна система на детето, податливост на инфекции, особено в среда със струпване на много хора, несъвършенство на терморегулацията на детския организъм и бързо настъпващи процеси на дехидратация.

Как да пазим децата от летни вируси?

Малкото бебе не понася слънцето и големите жеги. То може да бъде прегрято и под чадъра, или в детската количка със сенник и да получи топлинен удар, дори да не е пряко изложено на слънце. Затова, ако детето повиши температура, стане отпуснато и вяло, започне да повръща, незабавно потърсете лекарска помощ. Счита се, че най-удачно време за плажуване на деца над 2 години са часовете до 11 и след 17.

И сега в детското отделение има кърмачета, хоспитализирани след прегряване на плажа. Типичен пример – няколкомесечно бебе, изписано от отделението за продължаване на лечението у дома, е заведено на плаж, повишава температура, прави фебрилен гърч и отново постъпва в болницата, посочва д-р Ангелов.

бебе слънце
ThinkStock/Getty Images

Децата до 3 години не трябва да се водят на море

Не са редки случаите, в които децата стават пациенти в резултат на родителско невнимание. Един от последните случаи - дете на година и половина изпило почистващ корозивен препарат. За щастие майката е реагирала веднага и само бързата намеса на лекарите е спасила живота му. „Затова - обезопасете дома си. Всички битови препарати, медикаменти, опасни предмети трябва да са на недостъпно за детето място. Възрастта, в която децата прохождат и любопитсвото им към околния свят расте, е особено опасна.

Годишно през Първо педиатрично отделение преминават над 2000 деца. Много от тях се пренасочват от други лечебни заведения. Отделението е предпочитано от много родители поради осигуряването на висококачествена педиатрична помощ и възможността за консултации с различни специалисти - невролог, УНГ, офталмолог, инфекционист, хирург, ортопед, интензивист и др.