Децата до 3 години не трябва да се водят на море
Децата до 3 години не трябва да се водят на море / ThinkStock/Getty Images
Децата до 3 години не трябва да се водят на море
86706
Децата до 3 години не трябва да се водят на море
Децата до 3 години не трябва да се водят на море
  • Децата до 3 години не трябва да се водят на море
  • Децата до 3 години не трябва да се водят на море

Децата не трябва да се водят на море, докато не навършат 3 години, съветват едни от най-добрите дерматолози у нас.

Освен че на морския бряг малчуганите се излагат на вредните за детската кожа ултравиолетови лъчи, специалистите припомнят, че тяхното здраве е застрашено и от множество вируси.

Независимо че слънчевите лъчи се определят като основни причинители на кожен рак, у нас едва 20 % от майките нанасят повторно след къпане фотозащитен крем върху телата на своите деца.

Дерматолозите са единодушни, че подобен крем трябва да се нанася на всеки два часа и задължително след къпане и изпотяване, тъй като 80% от времето, прекарано на слънце в нашия живот, е преди да навършим 18 години.

Нищо на света не състарява кожата повече от слънцето, категоричен е проф. Николай Цанков от Българското дерматологично дружество. Най-уязвима от страна на слънчевите лъчи е кожата ни на морето и трябва да се знае, че ако върху нея се нанесе по-малко от необходимото количество слънцезащитен крем, то той не върши никаква работа. За съжаление обаче статистиката показва, че повечето хора нанасят само между 20 и 60 % от нужното количество крем.

"Днес децата са навършили един месец и са вече на морския бряг. Родителите са млади и искат да живеят, но те трябва да разберат, че дете до 3 години не трябва да се води на море. В Америка се смята, че едно дете под три години не трябва да ходи на море. Пеленачето не е за море. Култът към красотата трябва да изключва слънцето като фактор - то най-много състарява кожата", обясни специалистът.

Пазете децата от жарките лъчи на слънцето през лятото

Основният фактор, който вреди на човешката кожа, са ултравиолетовите лъчи. Проблемът е обаче, че те не се съдържат само в слънчевите лъчи, но и някои лампи, допълва един от най-добрите дерматолози в България доц. Гриша Матеев.

"Неоновите лампи, например, също имат UV-лъчение. Скоро имах пациент, възрастен професор на 87 години, който имаше карцином на ухото. Аз се изненадах защо точно на това ухо. Оказа се че, той 30-40 години поред всяка вечер, преди да заспи час-два чете в леглото с неонова лампа, поставена от тази страна", каза още професорът.

Плодовете и зеленчуците предпазват от слънчеви изгаряния

Този петък, 13-и май, над 200 дерматолози от страната ще преглеждат безплатно за кожен рак в 11-ото издание на профилактичната кампания „Евромеланома."

Тежките слънчеви изгаряния увеличават риска от рак на кожата, алармират специалисти

Преди година, покрай 10-ата кампания са били прегледани 1231 души. При 67 от тях е открит кожен рак, а 14 са насочени за допълнителни изследвания със съмнение за един от най-злокачествените тумори - меланом. Повече информация за предстоящите прегледи можете да намерите на сайта на Българското дерматологично дружество.