Тежките слънчеви изгаряния увеличават риска от рак на кожата, алармират специалисти
Тежките слънчеви изгаряния увеличават риска от рак на кожата, алармират специалисти / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Тежките слънчеви изгаряния увеличават риска от рак на кожата, алармират специалисти
63461
Тежките слънчеви изгаряния увеличават риска от рак на кожата, алармират специалисти
  • Тежките слънчеви изгаряния увеличават риска от рак на кожата, алармират специалисти

С 5% годишно нараства честотата на разпространение на кожния рак, съобщават от Българското дерматологично дружество. Тежките слънчеви изгаряния са един от факторите, които на по-късен етап от живота повишават риска от развитие на подобно заболяване. По тази причина специалистите съветват използването на слънцезащитни препарати да е във всеки един от сезоните, а посещението при дерматолог - поне два пъти годишно.

Сред хората, изправени пред по-голям риск от развитие на кожен рак, са тези, които имат повече от 50 бенки по тялото си, обясни доц. Жана Костадинова от дружеството и допълни: „Хората с млечно бяла кожа, със склонност към лесно изгаряне от слънцето, хората, които са имали тежки и многократни изгаряния в детска възраст, след това прекарването много време на слънце като професия или хоби - рисковите групи тук са моряците, рибарите. Много сериозен проблем е и използването на солариуми", каза Костадинова.

Дерматолозите припомнят, че зачервената кожа след излагане на слънце говори за изгаряне, а наличието на болка, която продължава повече от два дни - за сериозно изгаряне.

Ако сме изложени на слънце, препоръката е защитният крем да се подновява на всеки два часа. На 24 април се организира 8-ата кампания срещу рака на кожата "Евромеланома", която предвижда безплатни прегледи срещу заболяването на територията на цялата страна. Над 200 специалисти се включиха в миналогодишната инициатива, от която се възползваха 4000 пациенти. При пет от тях бе открит най-агресивният кожен рак меланом, а 100 други бяха диагностицирани с по-леки форми на заболяването. Към момента готовност да се включат в кампанията след седмица са заявили 180 кожни лекари в стратната, допълват от дружеството.