/ iStock/Getty Images
Експертите са категорични, че нивото на язовира е спаднало значително и продължава да спада
Екоминистерството издаде предписание на ВиК-Бургас с настояване за предприемане на стъпки за включването на алтернативни водоизточници за осигуряване на водоснабдяването в Общината. Оттам посочват, че нивото на яз. "Камчия" е спаднало с 6.5 млн. куб.м. 
 

Одобриха спасителния план за Перник, София ще помогне за водната криза

В края на декември нивото му е било 160 млн. куб.м, от които 84 полезен обем, а в края на януари стойностите са паднали на 153,7, от които 77,4 полезен, става ясно от анализа на МОСВ.

Народният представител Иван Иванов: Шумен е следващият град във водна криза

В началото на година
 регионалният министър уточни, че язовира може да обезпечи безпроблемно водоподаване за десет месеца. Към днешна дата от ВиК-Бургас посочват период от 12 месеца. 

Плановете, според месечния график на МОСВ, са 6.7 млн. куб.м да бъдат използвани ежемесечно за Бургас и Варна. Впечатление прави, че квотата за Бургас е 3,8 млн. куб.м, при обичайните над 5 млн. куб.м нужни за водоподаването към града. 
 
Ремонтът на стената на „Студена“ е извършен при непрекъсната експлоатация на язовира

Експертите на екоминистерството са категорични, че нивото на язовира е спаднало значително и продължава да спада. Като причина се посочват грешно подаваните данни от отчетите на местното ВиК дружество. Нещо, което се е случило на много места в страната, разбираме от последните разчети на ведомството.