/ Снимка: Дарик радио
Милена Даракчиева пред Дарик
101566
Милена Даракчиева пред Дарик
  • Милена Даракчиева пред Дарик
Не бива да пренебрегваме добрата вентилация у дома. Въздухът, който дишаме в затворени помещения, напълно изолирани от външната среда, е поне пет пъти по-мръсен, отколкото този навън. С неправилно проектирана вентилация домът ни може да се превърне в опасно, а дори и смъртоносно място.

Какви са рисковете от стайния въздух и как да се справим с тях

Експертите все по-често говорят и за така наречения Синдром на болната сграда – тема, изключително актуална в контекста на всички мерки за енергийна ефективност, които прилагаме напоследък.

Това обяви в ефира на „Дарик“ управителят на фирма Кастор-Макс Милена Даракчиева. Компанията предлага качествено изграждане на микровентилационни системи, с което решава проблеми с влага и мухъл в затворени помещения.

Кастор - Макс


„Добрата вентилация подобрява състава на въздуха и по-този начин хората вдишват въздух , който не е наситен с вредни примеси и така спасяват органите си да не бъдат интоксикирани. 

Основната причина въздуха да е влошен в затворени помещения е херметизиране на средата, плътна дограма, изолирани стени, но това поражда и синдрома на болната сграда. Влизайки в такава сграда въздуха е тежък, наситен с неприятна миризима, усеща се недостиг на кислород, хората са вяли и отпуснати, т.е няма енергия.

Това се дължи на лошото качеството на въздуха , което възниква най-вече от пренасяне по въздуха на токсини, а това са  от: строителните материали, летливи органични съединения от

битовата химия, формалдехид от мебелите,

от въглеродния доиксит,


който се отделя от дишането на хората, при липса на движение на въздуха се повишава радона в затворените помещения и след време се появява влага и мухъл“, обясни Даракчиева. По думите ѝ, именно появата на мухъл, трябва да ни покаже, че проблемът е налице отдавна.

Решение все пак има и то може да бъде приложено не само в новостроящи се сгради. „Микровентилация се изгражда с монтирани на микровентилационни клапи по дограмите, които са тип естествена вентилация. Разбира се, задължително е да имаме и правилно изчислени вентилатори в сервизните помещения“, разкри Милена Даракчиева.

Как действат тези клапи?

„Най-евтиния и масов вариант си остават микровентилационните клапи, които действат при затворен прозорец –през тях навлиза определено количество свеж въздух отвън, с което се отвежда замърсен и влажен въздух през вентилационните отвори. Клапаните са различни от ръчни до автоматични, цените им варират от 55 до 150 лв. с включен монтаж.

Най-ефективния клапан продаван до сега с най- много решени случаи е BHY на  BROOKVENT, който е влагочувствителен , работи с хигроскопични влакна , които си променят дължината според влагата и така действа и навлиза въздух, с дебит е от 5 до 35 куб на час и е с принудително ръчно затваряна.

Ние предлагаме разнообразие от клапи и сме специализирани в прилагането на микровентилация в българска сграда, защото у нас има доста специфични случаи“, каза още управителят на фирма Кастор-Макс.

Цялото интервю с Милена Даракчиева, чуйте в звуковия файл: