/ БГНЕС, архив
Системата за закупуване на електронни винетки е достъпна, на лице е добро правоприлагане и събраните средства са с 10 милиона повече за същия период в сравнение с миналата година.

Обществен консултативен съвет ще следи въвеждането на тол системата

Това каза народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков по време на разискване относно политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството по въвеждането в действие на електронните винетки.

По време на дебатите в пленарна зала Вълков обяви, че към момента има над 4000 точки откъдето могат да бъдат закупени електронни винетки. За справка - преди година пунктовете за хартиени стикери са били 2000.

През лятото ще заработи изцяло електронната тол система за камиони

Контролът на пътя се извършва от 105 екипа на „Националното ТОЛ управление” към Агенция „Пътна инфраструктура”. Депутатът съобщи, че за изминалите две седмици са извършени над 14 500 проверки на автомобили.  

За периода 17 декември - 31 януари 2018 г. са продадени 856 000 броя винетки. За същия период в предходната година са закупени 621 000 броя. „Имаме стартирала, работеща система. Въведена в изключителни кратки срокове - едва за 11 месеца. Това е най-краткия срок за Европа”, каза Вълков.