Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / БГНЕС
Нова украинска вълна се насочва към Слънчев бряг. За това предупреждават хотелиери от курортния комплекс и очакват яснота от държавата ще бъде ли удължена програма, по която в момента пребивават бежанци в базите им. 

За засилен интерес от украинци, които търсят настаняване в Слънчев бряг, съобщи хотелиерът Елена Андонова пред БНР:

"Имаме абсолютна шок новина за много усложнена обстановка в Украйна, прииждат украински бежанци. От вчера имам конкретни данни - 20 автобуса влизат в България и се насочват към Слънчев бряг. Това са крайно нуждаещи се хора, които са от Запорожка област, от Киев. Мога да кажа, че това е втора вълна, която имам усещането, че ще е по-голям и от първата".

ЕС удължава поне до 2024 г. временната закрила за украинските бежанци

Слънчев бряг има капацитетът да посрещне и тази вълна, отбелязва хотелиерът:

"Легловата база е достатъчна, но нямаме информация, която да е обявена и молим държавата - от 1 ноември има ли програма, тази програма ще бъде ли удължена? Хората търсят от нас отговори. Нека спешно се даде тази информация, за да бъдем спокойни и ние, и те."

Днес се очаква да бъде изнесен списъкът с одобреното финансиране за настанените до момента украинци и до края на седмицата да бъдат преведени частични остатъчни доплащания за месеците юни и юли, както и  първо плащане за август, поясни Андонова. 

До 20 октомври ще бъдат изплатени всички безспорни суми за летните месеци по настаняването на украинци в българските хотели, а по първата програма за бежанците средствата ще се получат до края на месеца. Това обяви служебният министър на туризма Илин Димитров чрез пост във фейсбук. От седмица в министерството работи софтуер, с помощта на който драстично се намалява времето за обработването и проверката на документите. Така работата за 15 дни, вече се случва за 15 минути, отбелязва той. 
БНР