4,2 млн. украинци се ползват от временна закрила в ЕС
ЕС ще удължи поне до 2024 г. временната закрила, предоставяна на бежанците от Украйна, съобщи днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя добави, че събитията в Украйна от последните часове само показват нуждата от тази мярка.

Йохансон отбеляза, че досега 4,2 млн. украинци се ползват от временна закрила в ЕС. Еврокомисарят по въпросите на трудовия пазар Никола Шмит уточни, че 370 хиляди украински бежанци работят в 15 държави от ЕС, а 250 хиляди са регистрирани в бюрата по труда в 18 европейски страни.

Меркел получи парична награда от ООН за приемането на над 1 млн. бежанци

Виждаме, че отчаяният режим на (руския президент Владимир) Путин отново изстрелва ракети, заяви Йохансон. Събитията от тази сутрин показват, че трябва да продължим да посрещаме бежанците. Нетърпението на украинците да възстановят страната си е много вдъхновяващо, добави тя.

ЕК отпуска още средства за България за уязвими групи и икономическо възстановяване

Йохансон поясни, че украинците, които решат да се върнат в родината си, но се наложи обратно да поемат към ЕС, повече няма да губят и възстановяват правата си на бежанци. Те ще могат да запазват европейските документи за регистрация, но ще трябва да уведомяват приемащата страна от ЕС, че напускат или че са се върнали. 

ЕС винаги е готов да ви защити и ще ви посрещне отново, ако се наложи да се върнете, заяви Йохансон.
БТА