ЕС стартира онлайн портал за търсене на работа, който ще помогне на хората, които бягат от руската инвазия в Украйна, да намерят успешно работа в Европейския съюз.

След като се регистрират в пилотната инициатива "EU Talent Pool", лицата, ползващи се с временна закрила, ще могат да качат своите автобиографии, така че профилите им да бъдат достъпни за повече от 4000 работодатели, национални публични служби по заетостта и частни агенции за заетост, предаде "EU neighbours east".

ЕС удължава поне до 2024 г. временната закрила за украинските бежанци

Пилотната инициатива, която е достъпна на английски, украински и руски език, се осъществява чрез портала EURES - портал за търсене на работа, управляван от Европейския орган по труда. Той обединява националните служби по заетостта, частните агенции по заетостта и работодателите в целия ЕС. EURES съдържа над 3 милиона свободни работни места.

Европейската комисия също така възнамерява да удължи срока на действие на Директивата за временна закрила на украинците, бягащи от войната, до 2024 г. Освен това се обсъжда възможността за опростяване на процедурите за тези, които се връщат в Украйна и след това са принудени да се върнат обратно в ЕС.
БГНЕС