Учениците от ЕГ и МГ в Благоевград - отново с най-високи резултати от матурите

Учениците от ЕГ и МГ в Благоевград - отново с най-високи резултати от матурите
Учениците от ЕГ и МГ в Благоевград - отново с най-високи резултати от матурите / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив
Учениците от ЕГ и МГ в Благоевград - отново с най-високи резултати на матурите
29895
Учениците от ЕГ и МГ в Благоевград - отново с най-високи резултати на матурите
  • Учениците от ЕГ и МГ в Благоевград - отново с най-високи резултати на матурите

Добър 4,14 е средният успех на учениците в Благоевградска област, явили се на държавните зрелостни изпити, съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов. В сравнение с предходните три години се отчита минимален спад на резултатите - през 2009 г. средният успех е бил 4,19, а през 2008 и 2007 г - 4,18, уточни Златанов. 

На задължителната матура по български език и литература успехът тази година е 4,25, който също не се различава съществено от минали години. По-ниски резултати са показали гимназистите на най-предпочитания предмет по избор - География и икономика, каза просветният началнник, който поясни, че през 2009 г. средният успех по тази дисциплина е бил 3,70, а през 2008 г. - 3,77.

По-високи постижения гимназистите са демонстрирали по математика - 4,82. За сравнение през миналата година средният успех е бил 4,44. По-високи оценки тази година има по предметите "Физика и астрономия" и "Химия и опазване на околната среда", където средният успех е съответно 4,99 и 5,38, но при анализа на данните трябва да се има предвид факта, че на тези две дисциплини се явяват малък брой зрелостници, поясни Ивайло Златанов.

По думите му тенденцията за високи резултати по чуждите езици се запазва и сега. По английски език средният успех е 5,06, по френски език - 5,35, по немски език - 5,37, по руски език - 4,09, а явилите се на матурата по италиански език двама гимназисти формират среден успех 4,54.

И тази година възпитаниците на Езиковата гимназия и Математическата гимназия в Благоевград бележат най-добри постижения - съответно 5,28 и 5,25. След тях се нарежда Природо-математическата гимназия в Гоце Делчев със среден успех 5,04.

С най-ниски резултати отново са учениците от Професионална техническа гимназия "Ичко Бойчев" в Благоевград и Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Гоце Делчев. Средният им успех е съответно 3,06 и 2,96, информира още началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов.