От днес започват Великите пости
От днес започват Великите пости / netinfo

След Сирни Заговезни започват Великите пости - най-продължителните пости през годината. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последна седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не се приема нищо.

Постът се състои в ядене само на растителна храна с олио,  не се разрешават местни, млечни продукти и алкохол. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение. Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Христос.

Строгият пост не се препоръчва за болни, малки деца, много възрастни хора, за бременни и кърмачки. Великият пост не бива да се приема само като диета. Той трябва да бъде свързан преди всичко и с помислите, като всеки се смири и се вгледа дълбоко в себе си.

Всеки ден от първата седмица на Великия пост си има свое име и значение. Луда сряда – през която не се работи, не се извършват резки движения, не се вика. Въртоглав четвъртък, когато не се върти чакрък и колело и се правят обреди против въртоглавие – главоболие.

Най-опасният петък през годината е наречен – Черен петък, като през този ден се препоръчва да не се започва ново начинание, не се работи нищо, защото каквото и да се захване, няма да се получи.